Linux

7x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Free Software Foundation (pe scurt FSF) a aparut in anul 1984, la initiativa programatorului Richard Stallman, care, dezamagit de faptul ca softurile produse de firme sunt comercializate, a introdus licenta GPL (GNU General Public License) care da oricui dreptul sa distribuie si chiar sa obtina bani din vanzarea softului aflat sub aceasta licenta. GPL presupune, printre altele, ca cel care vinde s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Linux

Free Software Foundation (pe scurt FSF) a aparut in anul 1984, la initiativa programatorului Richard Stallman, care, dezamagit de faptul ca softurile produse de firme sunt comercializate, a introdus licenta GPL (GNU General Public License) care da oricui dreptul sa distribuie si chiar sa obtina bani din vanzarea softului aflat sub aceasta licenta. GPL presupune, printre altele, ca cel care vinde sau distribuie softul sa nu schimbe licenta si la cerere, sa furnizeze clientului sursele programului.

In anul 1992, un student finlandez, Linus Torvalds, a anuntat pe grupul de stiri Usenet ca a inceput sa lucreze la un sistem de operare cu licenta GPL, asemanator cu sistemul UNIX, dar pentru platforma Intel cu procesor 80386.Acesta a fost inceputul sistemului Linux. De aici, programatori din intreaga lume au contribuit cu propriile programe la proiectul Linux, astfel incat in momentul de fata Linux a devenit un sistem de operare robust, utilizat in intreaga lume.
CE COMPUTER IMI TREBUIE PENTRU A RULA LINUX ?

Teoretic, un 386 cu 4Mb de RAM si 200Mb pe hard disc ar fi suficient pentru a rula Linux. Practic, un Pentium la 350MHz cu 128Mb de RAM si 2Gb pe hard disc ar fi indicat pentru ca sistemul Linux sa functioneze la capacitati normale.
Folosindu-se de licenta GPL care da dreptul oricui sa distribuie si sa comercializeze programele cu aceasta licenta, cateva firme au preluat sursele programelor si au creat propriile distributii de Linux.
O distributie Linux presupune sistemul de baza Linux impreuna cu o serie de programe pentru Linux.

Fiecare firma care produce distributii de Linux, colecteaza in kit-urile de instalare programe pe care aceasta le considera importante, astfel incat fiecare distributie de Linux este intr-un anume fel diferita de celelalte.Pe Internet exista cateva sute de distributii Linux, unele mai cunos-cute, iar altele mai putin cunoscute, insa dintre acestea, cateva s-au facut remarcate:
- Red Hat Linux (avand ca sigla o palarie rosie) este cea mai cunoscuta distributie de Linux, multi utilizatori confundand sistemulLinux cu Red Hat.

Aceasta distributie se bazeaza pe pachete RPM (veti fi informati la timpul potrivit in legatura cu pachetele RPM) si ofera utilizatorului puterea Linux combinata cu usurinta utilizarii. Este indicata tuturor celor care doresc sa lucreze
cu Linux si in acelasi timp sa afle mai multe despre acest sistem de operare. Foarte multe persoane au inceput cu Red Hat care este, cu adevarat, un punct bun de plecare.- Mandrake Linux (avand ca sigla o steluta galbena magica) este considerata a fi distributia pentru incepatori. Daca folositi Mandrake va va fi usor sa instalati sistemul si sa configurati componentele computerului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.