Lindenfeld

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.21

nivel: Liceu

Se pare că succesul lui Klaus în viață s-a construit pe drama iubitei sale din tinerețe, ca într-un pervers joc al compensației (,,tot martiriul ei, sacrificiile inumane, noroiul în care și-a târât Gudrun ultimele zile erau prețul plătit pentru ca el să devină învingător"). Klaus primește, patruzeci de ani mai târziu, o scrisoare de la Gudrun, semnată ,,A ta niciodată, pentru totdeauna, Gudrun.".[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lindenfeld

Se pare că succesul lui Klaus în viață s-a construit pe drama iubitei sale din tinerețe, ca într-un pervers joc al compensației (,,tot martiriul ei, sacrificiile inumane, noroiul în care și-a târât Gudrun ultimele zile erau prețul plătit pentru ca el să devină învingător"). Klaus primește, patruzeci de ani mai târziu, o scrisoare de la Gudrun, semnată ,,A ta niciodată, pentru totdeauna, Gudrun.".

Toate acestea conduc la nașterea reprezentației pe care o primește milionarul; povestea Lindenfeldului, povestea lui Klaus, povestea iubitei acestuia sunt caracteristice pentru tot ceea ce s-a întâmplat cu minoritatea germană din România în a doua jumătate a secolului trecut. Toată mascarada pusă la cale reprezintă doar un acaret al unei construcții la care ei nu au avut nici o contribuție sau, mai bine-zis, al unei de-construcții, în urma căreia nu a rămas decât un sat gol, cu un cimitir unde n-a mai fost îngropat nimeni de mai bine de două decenii (,,un ritual din care mai reții doar mișcările, în timp ce semnificațiile s-au uitat de mult...deși călătoria cea mai lungă e prin timp, omul poate lăsa urme doar în spațiu"). Tot ceea ce se mai poate întâmpla acum este o farsă: satul e fabricat pentru primirea fiului rătăcitor.

Ioan T. Morar preferă re-scrierea realității, corectarea ei, pe care o face cu o grație unică, justificată de o surprinzătoare privire de sus, care exclude implicarea patetică, judecata morală și politică explicite, adică orice risc de contaminare participativă. Atitudinea lui este a unui eu creator în poziție demiurgică și în dispoziție infantilă, care ia totul de la început. Lumea pe care o face-ca la carte, în șapte zile-va trăi tot șapte zile, plus vreo două-trei, de veselă și nepăsătoare extincție.

Doar un ,,nor bizar, lăptos, gros și sâcâitor", care coboară inexplicabil peste Lindenfeld în ultimele secvențe ale romanului, va străjui această scurtă apocalipsă, amestecând la un loc contururile lumii în pasta informă a pustiului inițial.

Romanul este derivatul de lux al unei concepții despre literatură ce nu ocolește experimentul utopic, analiza abisurilor psihologice și, mai ales, mentalitatea duplicitară născută din frecventarea asiduă a minciunii. Carte a unei lumi de carton, având în centru un Sat fantomă, în care se relevă actul de butaforie ca un cvasiexperiment sociologic, Lindenfeld este o parabolă despre o societate artificială, în care viața este falsă, o fabulă cu subtilă morală.

Acest Ținut al cărui arbore, teiul, a fost considerat întotdeauna un simbol al prieteniei, al unei statornice fidelități, va fi mort, mort pentru totdeauna prin sfârșitul-ghilotină pe care l-a ales scriitorul. Actorii își strâng lucrurile și pleacă acasă, cu... autocarul. Singurul lucru adevărat din cele șapte zile de resuscitare a unei utopii rămâne mormântul lui Klaus Bernath, străjuit de un tei, în pustiul unui sat, numit pe nemțește Lindenfeld, adică Pădurea de tei.

,,Comunitățile prea așezate nu au istorie. Nu poți povesti multe despre un sat ajuns la marginea prosperității și aproape mulțumit...o monografie a satului ar conține mai multe nume decât fapte și întâmplări.", mărturisește autorul și acesta este de fapt hybris-ul tutelar al Lindenfeldului. Pedepsit discret cu vârcolacul sângelui-seria de idioț născuți în urma căsătoriilor endogame-satul începuse să fie o ficțiune vie, iar ingineria care-l reînvie în anii 2000 pentru o săptămână, ,,printr-o uriașă însămânțare artificială", devine astfel un ultim test pentru esența lui de produs para-istoric, destinat de la bun început și inexorabil dispariției.

Dincolo de ingeniozitatea eruptivă, în umorul lui Ioan T. Morar (reflectat mai ales la nivelul limbajului: ,,bre, e la mișto!", ,,Profu", ,,le-au mierlit pe fete") se ascunde tristețea, corectarea realității având ceva din ritualul funebru al înfrumusețării fecioarei moarte. Ce spune Lindenfeld despre România de azi? Cam totul: o țară ca un câmp de deșeuri disparate, populată de ființe care învață să se folosească de ele, în loc să producă ceva nou; România din Lindenfeld e complet netrucată.

Capabilă să-și reconstruiască aparențele, ea nu dorește totuși să le conserve, preferând să se verse la loc în dezordinea inițială, familiară, în care va aștepta un alt impuls ordonator, cu efect la fel de temporar.

Lindenfeld... un spațiu senin al copilăriei și al tinereții, populat cu jocuri de neuitat, iubiri neîmplinite și oameni care nu mai sunt, un loc și un timp pe care nu le vom mai regăsi niciodată, chiar dacă avem uneori senzația că le întrezărim într-un miros, un gust, o culoare sau un refren uitat, ,,un trecut pe care l-am dori reînviat pentru o clipă", chiar cu prețul unei farse grotești precum cea imaginată de Ioan T. Morar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.