Limfocitul T

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

1. Limfocitul T- recunosc epitopii virali in mod specific prin receptorul cel T (TCR) ce are o struct asem Ig(dom const& var).Recunoasterea se face cnf regulei prod ct: LTH(CD4+) recunosc peptidele prezentate pe CMH II; LTc(CD8+) rec peptidele prez p CMH I. LTh - secreta Ac ajutand LB. Activitatea antivirala a limfocitelor CD8+ consta in liza specifica a celulelor infectate cu virusul cu care au f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limfocitul T

1. Limfocitul T- recunosc epitopii virali in mod specific prin receptorul cel T (TCR) ce are o struct asem Ig(dom const& var).Recunoasterea se face cnf regulei prod ct: LTH(CD4+) recunosc peptidele prezentate pe CMH II; LTc(CD8+) rec peptidele prez p CMH I. LTh - secreta Ac ajutand LB. Activitatea antivirala a limfocitelor CD8+ consta in liza specifica a celulelor infectate cu virusul cu care au fost activate aceste celule in cursul raspunsului imun primar.CPA pot prezenta antigenul pe suprafata lor ai. el sa fie recunoscut de limfocite; colaboreaza cu celule imunocompetente pt a det. rasp. antiviral.

Receptori limfocitari
LT vor fi activate sa intre in raspunsul imun in mom legarii pe supraf lor a epitopilor dominanti.TCR recunosc antigene, nu recunosc epitopi conformationali(zone mici polipentidice de 20-30 aminoacizi). Rolul de procesare a Ag virale in epitopi virali pentru a putea fi recunoscuti de LT este realizat de APC. La nivelul timusului celulele T sunt transformate in celule T naive sau se transf intr-o celula de memorie care peste ani va deveni limfocit T.

LTh- Pot fi stim sa prolifereze clonal dar vor fi stim& mec prin care sunt secretate citokine ce vor fi eliberate in mediul extern al cel & vor influenta activit altor cel.imunocompetente. Activitatea antivirala a celulelor Th este fie directa (rar citoliza) fie mediata de sinteza unor citokine care asista limfocitele B si Tc/s. 2. LT citotoxice: Seamana cu celulele NK; Mec. de actiune identice cu ale acestora- necroza celulara. Recent apoptoza celulara prin fragmentarea ADN. LT c/s sunt efectorii citolizei imune asistata sau nu de anticorpi sau de complement.

Neutralizarea virionilor intracelulari si eliminarea celulelor infectate este rezultatul actiunii conjugate a Ac& a LT c(CD8+). Modelul recunoasterii selfului alterat: Un singur receptor situat pe LT (TCR) recunoste simultan Ag virale procesate (peptidele) si cele de histocompatibilitate. Lanturi peptidice scurte (9-11 aa pt CMH I, sub 21-23 aa pt CMH II) rezultate din procesarea intracelulara a Ag virale sunt expuse intr-o nisa formata din lanturile de proteine care alcatuiesc CMH.

Activit celTc/s e legata de aviditatea intre cele trei compon ale trepiedului critic pentru imunitatea virala: TCR - peptid - CMH. La fel ca si in cazul LB de memorie exista LTc/s de memorie cu viata lunga ce pot fi recrutate cu mare promptitudine din compartimentele de memorie si limita eficient orice reinfectie virala cu un virus deja cunoscut organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.