Limfadenectomia cervicala chirurgical al extensiei regionale a cancerului de laringe

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Timp de aproape 40 de ani clasificarea ganglionilor cervicali unanim acceptata a fost cea stabilita de Rouviere in 1938. Aceasta descriere pe baze pur anatomice s-a dovedit a fi greu de utilizat in practica clinica.In 1981 Shah a propus o clasificare simplificata adoptata de serviciul de chirurgie cervico-faciala a Centrului memorial de Cancer Sloan-Kettering din New-York. Principalul avantaj al a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limfadenectomia cervicala chirurgical al extensiei regionale a cancerului de laringe

Timp de aproape 40 de ani clasificarea ganglionilor cervicali unanim acceptata a fost cea stabilita de Rouviere in 1938. Aceasta descriere pe baze pur anatomice s-a dovedit a fi greu de utilizat in practica clinica.In 1981 Shah a propus o clasificare simplificata adoptata de serviciul de chirurgie cervico-faciala a Centrului memorial de Cancer Sloan-Kettering din New-York. Principalul avantaj al acestei clasificari este de a defini "nivelele ganglionare" pe baza unor repere anatomice fixe stabilite pornind de la limitele chirurgicale ale evidarii cervicale radicale.

In momentul in care s-a pus problema standardizarii terminologiei evidarilor cervicale diferitele clasificari propuse s-au bazat pe conceptul enuntat de Shah al "nivelelor ganglionare". Dintre clasificari cea a Academiei Americane de ORL-Chirurgie a Capului si a Gatului (AAO-HNS) si cea a American Joint Comitee in Cancer (AJCC) s-au impus ca referinta.Aceste clasificari definesc limitele diferitelor nivele ganglionare si terminologia standardizata a evidarilor cervicale.

Clasificarea AAO-HNS divizeaza teritoriile ganglionare cervicale in 6 nivele la care unii autori adauga un al saptelea nivel - grupul ganglionar mediastinal superior - care nu tine propriu zis de regiunea cervicala, dar care este intim legat de aceasta prin dinamica invaziei metastatice regionale a cancerelor cailor aero-digestive superioare.
Anumite nivele sunt subdivizate in subnivele A si B. Aceasta diferentiere introdusa ulterior aduce un plus de precizie descriind spatiile celulo-ganglionare prezentand un profil de invazie propriu in cadrul unora dintre nivelele ganglionare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.