Limbajul gesturilor

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.39

nivel: Facultate

Limbajul gesturilor
Majoritatea cercetătorilor sunt în general de acord cu constatarea potrivit căreia comunicarea verbală csle utilizată cu precădere pentru transmiterea informațiilor, în timp ce canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, în anumite cazuri, pentru a înlocui mesajele verbale. De exemplu, o femeie poate arunca o privire "ucigașă" unui b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limbajul gesturilor

Limbajul gesturilor
Majoritatea cercetătorilor sunt în general de acord cu constatarea potrivit căreia comunicarea verbală csle utilizată cu precădere pentru transmiterea informațiilor, în timp ce canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, în anumite cazuri, pentru a înlocui mesajele verbale. De exemplu, o femeie poate arunca o privire "ucigașă" unui bărbat, comunicând în felul acesta un mesaj cât se poate de clar, fără a deschide gura.

Limbajul gesturilor
Indiferent de nivelul cultural, cuvintele și mișcările se leagă între ele cu atâta previzibilitate, încât, după opinia iui Birdwhistell, un om bine antrenat poate preciza ce mișcare face o anumită persoană prin simpla ascultare a vocii acesteia, în mod similar, Birdwhistell explică în ce fel se poate stabili care este limba maternă a unei persoane, observând doar gesturile sale.

Limbajul gesturilor
Mulți acceptă cu greu faptul că, din punct de vedere biologic, omul este totuși un animal, Homo sapiens este o specie a primatelor, o maimuță cu corpul neacoperit de păr, care a deprins mersul pe două picioare și are un creier dezvoltat, capabil de gândire. Ca și alte specii, si noi suntem dominați de legi biologice, care ne controlează acțiunile si reacțiile, limbajul trupului și gesturile. Dar, uimitor, omul este rareori conștient de faptul că mișcările și gesturile sale pot transmite o anumită poveste, în timp ce vocea sa poate spune cu totul altceva.

Limbajul gesturilor
Puterea palmei
Unul din cele mai puțin observate, dar, totodată, și cele mai eficiente semnale non-verbale este transmis de palma omului. Utilizarea corectă a palmei îl poate investi pe om cu un anumit grad de autoritate și cu capacitatea de a-i dirija pe alții prin gesturi.Gesturile principale de îndrumare ale palmei sunt următoarele trei: palma îndreptată în sus, palma îndreptată în jos și palma strânsă pumn, cu degetul arătător întins.

Diferența dintre cele trei poziții este ilustrată de următorul exemplu: să presupunem că îl rugăm pe cineva să ridice o cutie și să o ducă într-un alt loc din aceeași cameră. Vom utiliza același ton, aceleași cuvinte și aceleași expresii faciale, schimbând doar poziția palmei.
Palma întoarsă în sus este utilizată ca un gest de supunere, neamenințător, evocând gestul cerșetorului de pe stradă. Cel rugat să schimbe locul cutiei nu va simți nici o presiune în cerere, iar în cadrul relației normale de superior/subordonat nu se va simți amenințat.
Palma întoarsă în jos asigură autoritate imediată.

Cel căruia îi adresăm rugămintea are impresia că a primit un ordin de a muta cutia, iar în funcție de relațiile pe care le are cu noi, pot apărea la el sentimente contradictorii. De exemplu, dacă persoana solicitată este de același rang cu noi, ea poate refuza cererea noastră transmisă cu palma întoarsă în jos, mai degrabă ar satisface dorința noastră dacă am utiliza poziția palmei în sus. Dacă e vorba de un subaltern, gestul palmei întoarse în jos este corespunzător, întrucât avem autoritatea de a-l utiliza.

Cînd palma este închisă, iar degetul arătător întins devine o bâtă simbolică, cu care vorbitorul îl amenință pe ascultător pentru a-l supune. Degetul arătător întins este unul din cele mai iritante gesturi care pot fi utilizate în timpul conversației, mai ales dacă vorbitorul, concomitent, bate și ritmul cuvintelor sale. Cei care utilizează des gestul degetului arătător întins să încerce folosirea celor două poziții ale palmei și vor constata că prin aceasta vor obține o attiudine mult mai relaxată din partea altora și un efect mult mai pozitiv asupra lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.