Limbajul din mass-media

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.76

nivel: Facultate

De aceea pentru arbore genealogic n-am putea spune, nici copac genealogic, nici pom genealogic, "fiindca exista semnificatii date de limba",
- sensul este "continutul specific al unui act de vorbire sau al unui complex de acte de vorbire, adica al unui discurs" , de pilda, Buna dimineata are sensul de salut, insa in propozitia: "Am avut o dimineata buna" isi pastreaza semnificatia, dar is[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limbajul din mass-media

De aceea pentru arbore genealogic n-am putea spune, nici copac genealogic, nici pom genealogic, "fiindca exista semnificatii date de limba",
- sensul este "continutul specific al unui act de vorbire sau al unui complex de acte de vorbire, adica al unui discurs" , de pilda, Buna dimineata are sensul de salut, insa in propozitia: "Am avut o dimineata buna" isi pastreaza semnificatia, dar isi schimba sensul.
- in aceasta acceptie organizarea semnificatiei este data de cuvintele insesi, iar alte cuvinte exista doar pentru relevarea sensului ("Asta ai spus ironic, asta e o insinuare").

- referitor la relatiile ce se stabilesc intre desemnare, semnificatie si sens, cercetatorul semnaleaza mai multe posibilitati:
a.) se poate constata ca doua constructii care desemneaza acelasi lucru pot avea semnificatie diferita si invers: Cezar a invins pe Pompeius sau Pompeius a fost invins de Cezar desemneaza acelasi lucru, dar nu au aceeasi semnificatie (a invinge - a fi invins).
b.) aceeasi semnificatie poate desemna lucruri diferite (un plural, ramanand plural ca semnificatie, poate desemna o singura persoana fiind intrebuintat ca pluralul maiestatii). Tot ce este pluralia tantum e un plural, are aceasta semnificatie gramaticala, chiar daca desemneaza un singur lucru.

c.) pe de alta parte aceeasi semnificatie poate avea sensuri cu totul deosebite. De pilda, sintagma cu X are aceeasi semnificatie "si X este prezent", dar sensuri diferite, exprimand instrumentul, materia, partenerul in exemplele: a taia cu cutitul, a vorbi cu un prieten, a gati cu untura. - distinctia propusa este foarte importanta, chiar fundamentala: - aceasta abordare surprinde functiunile fundamentale ale celor trei ivele ale limbajului. Functiunea generala a tuturor limbilor - desemnarea - raportarea la o realitate care poate fi imaginata sau nu, dar este in afara (casa este un cuvant romanesc), semnificatia este continutul tipic, propriu, al limbilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.