Limbaj si metalimbaj ca modalitati de comunicare

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Limbajul este activitatea individuala de comunicare prin intermediul limbii. Comunicarea (transmiterea de informatii) presupune vehicularea unor semnificatii intre un emitent si un receptor, ceea ce se realizeaza prin coduri care permit materializarea mesajelor. Codurile sunt semnele/cuvintele diferitelor limbi naturale sau limbajul mimico-gesticular specific surdo-mutilor, sau alfabetul Morse etc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limbaj si metalimbaj ca modalitati de comunicare

Limbajul este activitatea individuala de comunicare prin intermediul limbii. Comunicarea (transmiterea de informatii) presupune vehicularea unor semnificatii intre un emitent si un receptor, ceea ce se realizeaza prin coduri care permit materializarea mesajelor. Codurile sunt semnele/cuvintele diferitelor limbi naturale sau limbajul mimico-gesticular specific surdo-mutilor, sau alfabetul Morse etc. Conexiunea inversa este componenta esentiala a unui sistem de comunicare si are rolul de a regla emisia de mesaje in functie de efectele produse.

Limbajul este "limba in actiune" sau limba preluata (interiorizata) si utilizata de fiecare subiect uman (care o gaseste la nastere gata constituita), inseamna ca limbajul preia si latura semantica a limbii. Latura semantica a limbajului nu se suprapune integral pe cea a limbii deoarece:
- individul nu-si poate insusi toate semnificatiile tuturor cuvintelor existente in lexicul unei limbi;
- fiecare individ adauga semnificatiei principale a unui cuvant alte sensuri secundare, strans legate de experienta sa personala. De exemplu, "matematica" semnifica "stiinta exacta a numerelor si a relatiilor dintre ele". Se asociaza definitiei trairile subiective diferite pentru un premiant la olimpiada fata de cele ale unui corigent. Sunt tocmai sensurile personale ale cuvantului respectiv, rezultate din experientele specifice, unice ale fiecaruia dintrecei doi elevi.

De cele mai multe ori, sensurile personale ale cuvantului "comunicare" sunt diferite intre sef- subalten, subalterni:
- seful emite mesajul;
- subalternul recepteaza, decodifica. Daca a invatat de la colegi "disciplina" mostenita de generatii, nu are loc feedbackul.

Astfel, prin "comunicare" seful intelege ca el vorbeste, celalalt asculta si executa, considerand "dispozitia"/"ordinul" comunicare unilaterala drept comunicare (bilaterala).Gandirea, ca proces logic, realizeaza legaturile dintre diferite notiuni, intrucat acestea nu pot exista separat, ci in sisteme de notiuni de forma piramidala, in care notiunile aflate pe o treapta mai inalta au un grad mai mare de generalizare si abstractizare. De aceea, gandirea lucreaza cu constructii mai complexe- judecatile, rationamentele, care se materializeaza in constructii lingvistice mai complexe decat cuvantul- propozitiile, frazele.

Utilizarea vocabularului unei limbi nu se poate face in absenta unor reguli gramaticale. Utilizarea notiunilor nu se poate face in afara legilor logice care vizeaza corectitudinea gandirii, adecvarea ei la realitate.Invatarea este in esenta dobandirea capacitatii oratorii in plan mental, operatiile luind nastere prin interiorizare datorita limbajului, a actiunilor externe (dupa cum a demonstrat Jean Piaget).

Afectarea accidentala a mecanismului complex al limbajului atrage tulburari in sfera gandirii, iar dereglarile gandirii (intalnite in bolile psihice) se manifesta prin dificultati ale comunicarii.Gandirea se formeaza si se dezvolta prin intermediul limbajului; in absenta acestuia ramane la un stadiu primitiv (de exemplu, copiii salbatici, copiii surzi din nastere).Limbajul ar fi un simplui ambalaj, forma fara continut, daca nu ar dispune si de incarcatura semantica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.