Limba romana si literatura

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Gimnaziu

Inlantuirea reprezinta un procedeu de legare a secventelor intr-un text narativ , constand in dispunerea cronologica a evenimentelor , a intamplarilor , unele dupa altele .
Se realizeaza prin juxtapunere (marcata grafic prin virgula ) sau prin jonctiune cu ajutorul conectorilor (la inceput , apoi , dupa aceea , ... , in final) .

Alternanta este procedeul narativ prin care sun[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limba romana si literatura

Inlantuirea reprezinta un procedeu de legare a secventelor intr-un text narativ , constand in dispunerea cronologica a evenimentelor , a intamplarilor , unele dupa altele .
Se realizeaza prin juxtapunere (marcata grafic prin virgula ) sau prin jonctiune cu ajutorul conectorilor (la inceput , apoi , dupa aceea , ... , in final) .

Alternanta este procedeul narativ prin care sunt prezentate alternativ doua povestiri .

A <---------> B

Figuri de stil

Alegoria este figura de stil alcatuit dintr-un sir de metafore , comparatii , personificari , formand o imagine unitara pentru a prezenta o notiune abstracta prin mijloace concrete .
Hiperbola este figura poetica prin care se exagereaza intentionat proportiile , prin marire sau prin micsorare , pentru a mari expresivitatea .
Enumeratia consta in insiruirea pe mai multi termeni referitori la aceeasi tema , avand scopul de a trage atentia asupra aspectelor descrise .
Repetitia reprezinta folosirea succesiva a unui sunet , cuvant sau grup de cuvinte pentru a impune atentiei o imagine semnificativa , o idee , un sentiment , o actiune sau un obiect .

Epitetul este un grup de cuvinte sau cuvant care exprima insusiri deosebite ale obiectelor .
Exemple de epitete :
- Epitet cromatic ("(iarna) sura")
- Epitet auditiv ("clinchet (de clopotel)")

Comparatia consta in alaturarea a doi termeni pe baza unor insusiri comune , cu scopul de a evidentia caracteristicile primului termen .
Formula : T1 + K + T2 , unde T1 este primul termen , K reprezinta cuvantul de legatura (de obicei "ca") , iar T2 al doilea termen .

Personificarea este figura de stil prin care se atribuie insusiri sau manifestari omenesti obiectelor , animalelor sau elementelor naturii .
Metafora consta in denumirea unui obiect , a unei insusiri , a unei actiuni cu ajutorul unei comparatii din care lipseste termenul comparat .
Inversiunea este procedeul artistic prin care se schimba ordinea fireasca a cuvintelor (expresiilor) , cu intentia de a obtine efecte poetice .

Mijloace de imbogatire ale vocabularului

Mijloace interne

Derivarea este mijlocul intern de imbogatire al vocabularului , prin care sunt adaugate la radacina sufixe si prefixe .
Compunerea lexicala este mijlocul de imbogatire al vocabularului , prin care se formeaza cuvinte noi , alaturand sau unind termeni diferiti .
Conversiunea (Schimbarea valorii gramaticale) este mijlocul intern de imbogatire al vocabularului , prin care se formeaza cuvinte noi prin trecerea de la o partea de vorbire la alta .

Mijloace externe

Imprumuturile din alte limbi -----> In limba romana , exista cuvinte imprumutate din alte limbi (engleza , slava , franceza) sau mostenite din limba latina, formate mai apoi in interiorul limbii prin mijloace interne .

Dictionare

Sinonimele sunt cuvintele care au forma diferita si inteles identic sau asemanator .
Antonimele sunt cuvintele care au forma diferita si inteles diametral opus .
Omonimele sunt cuvintele care au aceeasi forma si inteles diferit .
Omografele sunt cuvintele care se scriu la fel , dar se accentueaza diferit .
Omofonele sunt cuvintele care se pronunta la fel , dar se scriu diferit .
Cuvintele polisemantice sunt cuvintele care au mai multe intelesuri .
Unitatile frazeologice sunt grupuri stabile de doua sau mai multe cuvinte , avand sens unitar si referindu-se la un singur aspect al realitatii .
Formulele (cliseele internationale) sunt unitati frazeologice care circula in majoritatea limbilor si au un caracter cultural .

Notiuni de fonetica

Fonetica studiaza sunetele unei limbi .

Sunetele limbii romane sunt : vocalele , semivocalele si consoanele .
Diftongul este grupul de sunete , format dintr-o vocala si o semivocala care se pronunta intr-o singura silaba impreuna .
Triftongul este grupul de sunete , format dintr-o vocala si doua semivocale , care se pronunta impreuna .
Hiatul este format din doua vocale alaturate , pronuntate in silabe diferite .

LIMBA ROMANA , CLASA A VII-A , GRAMATICA

Morfologie

Substantivul este partea de vorbire flexibila , ce denumeste fiinte , lucruri , fenomene ale naturii , insusiri , actiuni , stari sufletesti .
Verbul este partea de vorbire flexibila , care arata actiunea , starea sau existenta .
Diateza pasiva arata ca subiectul gramatical este obiectul care suporta actiunea facuta de autorul ei .

Diateza activa arata ca subiectul gramatical este autorul actiunii verbului pe care o exercita asupra unui obiect . Verbul la diateza activa nu are o marca specifica .
Diateza reflexiva arata ca subiectul gramatical este autorul unei actiuni la care participa intens .
Pronumele este partea de vorbire care inlocuieste un substantiv in comunicare .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.