Limba ca sistem si structura

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

Valoarea si deci semnificatia unui cuvint este intru totul in functie de sistemul din care face parte cuvintul: "Nici un sistem nu este inchis perfect (serre) ca limba: inchis perfect implica precizia valorilor (cea mai mica nuanta schimba cuvintele); multitudinea tipurilor de valori; numarul imens de termeni, al unitatilor actionind in cadrul sistemului; dependenta reciproca si strinsa a unitati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Limba ca sistem si structura

Valoarea si deci semnificatia unui cuvint este intru totul in functie de sistemul din care face parte cuvintul: "Nici un sistem nu este inchis perfect (serre) ca limba: inchis perfect implica precizia valorilor (cea mai mica nuanta schimba cuvintele); multitudinea tipurilor de valori; numarul imens de termeni, al unitatilor actionind in cadrul sistemului; dependenta reciproca si strinsa a unitatilor (a tuturor termenilor) intre ele; totul este sintactic in limba, totul este sistem" (CLG: 69).

Consecinta naturii sistematice este faptul ca aparitia sau disparitia unui element antreneaza modificarea sistemului, in schimb faptul ca piesele jocului sint din lemn sau fildes nu afecteaza sistemul. Doar marimea numarului de piese ar afecta gramatica jocului. Spre deosebire de sah, unde apare intentia de a actiona asupra sistemului, limba nu premediteaza nimic.

Limba fiind un sistem, intereseaza "valoarea pozitionala" a obiectelor, "negativa si diferentiala": o figurina a jocului de sah, calul de exemplu nu are o valoare pozitionala rezultind din anumite insusiri "naturale" (el ar putea fi foarte bine inlocuit cu un dop); valoarea se rezida exclusiv din opozitia intre caracteristicile sale functionale si caracteristicile celorlalte figuri ale jocului de sah.

Pentru a analiza valoarea sub aspect functional si diferential, Saussure opune o piesa de cinci franci altei monezi (un dolar) sau evidentiaza lucrurile (diferite de ea) cu care poate fi schimbata (cu o asemenea moneda putem cumpara o piine de exemplu). Una din ipotezele semiotice actuale este existenta sub fiecare proces de comunicare a acestor coduri sau reguli bazate pe o anumita conventie culturala. Studiind procesele culturale ca procese de comunicare, semiotica vizeaza dezvaluirea sistemelor ce subintind procesele.

"Dialectica sistem-proces ne conduce la afirmarea dialecticii cod-mesaj" (U. Eco, 1972: 30-31). In viziunea lui Eco codurile sunt totdeauna plurale si nu neaparat comune trimitatorului si receptorului (cf. L. Pirandello: "Folosind cuvintele, le dati sensul pe care il au pentru dumneavoastra; iar eu primindu-le le investesc cu sensul pe care il dau eu. Am crezut ca ne intelegem, dar nu ne-am inteles deloc").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.