Lider vs Manager

1x punct

categorie: Management

nota: 3.67

nivel: Facultate

Scopurile, argumentele, metodele folosite de catre lideri au fost extrem de diferite. Se remarca un atribut comun: persuasiunea - capacitatea acestuia de a convinge si influenta. De aceea cele mai multe discutii pe aceasta tema sunt referitoare la originea fenomenului: nativ sau dobandit.

Aici parerile sunt impartite. Unii considera aceasta capacitate ca fiind evident nativa, altii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lider vs Manager

Scopurile, argumentele, metodele folosite de catre lideri au fost extrem de diferite. Se remarca un atribut comun: persuasiunea - capacitatea acestuia de a convinge si influenta. De aceea cele mai multe discutii pe aceasta tema sunt referitoare la originea fenomenului: nativ sau dobandit.

Aici parerile sunt impartite. Unii considera aceasta capacitate ca fiind evident nativa, altii spun ca poti sa inveti cum sa fii lider.Fenomenul numit leadersip s-a manifestat cu precadere in armata (Alexandru cel mare, Ginghis-Han etc), sau in colectivitati in anumite imprejurari (Moise), la nivel religios (Iisus, Budha, Mahomed etc).

Si azi se manifesta in domenii diferite: stat, politica, sport, business etc.Domeniul in care se doreste foarte mult manifestarea leadershipului este cel al afacerilor.

In activitatea unei organizatii s-a ajuns la concluzia ca implicatiile fenomenului "ECHIPA" si "LIDER" aduc dupa sine o performanta superioara. Managerii isi doresc sa castige si titlul de lider. Observati cele doua etichete: manager si lider. Se regasesc in orice oranizatie in care exista ierarhie.Manager vs. Lider

Intr-un grup sau intr-o echipa pot exista persoane diferite in calitate de lider si/sau de manager. In acest caz performanta entitatii este afectata, cu exceptia situatiei in care managerul castiga prietenia liderului si eforturile acestora au consens. Cazul ideal este atunci cand una si aceeasi persoana este si manager si lider.

Diferenta intre aceste doua pozitii este sursa de putere: formala (data de organigrama) si informala ( istoricul relatiei dintre sef si oameni). Cel mai usor de castigat este evident puterea formala, printr-o decizie de sus.

In timp insa, prin competente si decizii potrivite, prim modul de comportament fata de angajati, prin feed-back-urile pozitive sau negative date oamenilor intr-un mod pertinent, prin cunoasterea acestora si in plan personal se poate consolida aceasta putere informala.

Procesul este mai indelungat si necesita rabdare, munca, cunoastere si de multe ori talent. Aceasta insemana ca poti fi lider in business nu numai daca ai aceasta orientare nativa.

Stim de la marii manageri care au condus companii prestigioase ca tot timpul este ceva de invatat in acest domeniu. Asta inseamna ca nu ajunge talentul ci este nevoie si de experienta si invatare. Este optim pentru o organizatie daca managerul reuseste sa fie si lider.

Aceste abilitati au darul sa departajeze de multe ori evolutia unei persoane in management. Care e motivul? Relatii interumane
Procesul de management aduce provocari continue. Atat din punct de vedere "hard" al resurselor materiale, bani, cifre, calcule, decizii in acest sens cat si din punct de vedere "soft" al relatiilor interumane.

Avem experienta unor programe in care am cunoscut multi manageri de top din organizatiile din Romania. Intrebati deseori: "Care este cea mai mare problema cu care te confrunti?", raspunsul a fost aproape de fiecare data: relationarea si comunicare interumana. Stim asta si de la colegii TMI din toata lumea. Problema este generala. Si ei primesc acelasi raspuns.

Accesibilitatea oamenilor la aceasta "lume a relatiilor interpersonale" este de asemenea foarte diferita. Va prezint urmatorul scenariu:
Stil de personalitate,Stim cu totii ca sunt persoane "predispuse" sa vada mai clar aceasta lume a relationarii interumane.

Daca vorbim de marii lideri cunoscuti pana acum, noi consideram ca au cel putin cateva trasaturi comune. Initiativa, persuasiunea, tenacitatea, capacitatea de actiune si de decizie.

Daca ne uitam azi la rezultatele cercetarilor psihologiei moderne regasim aceste calitati de exemplu in testul DISC.De-a lungul timpului s-au realizat studii care au urmarit: examinarea diferentelor existente in activitatea de conducere dintre lideri/manageri in functie de orientare echilibrata sau dezechilibrata a conducerii si evidentierea trasaturilor diferentiate ale stilurilor de conducere in functie de sex, o data cu stabilirea eficacitatii stilurilor de conducere in functie de sex.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.