Libertarianismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Linia deschisa de Hayek si de ceilalti autori liberali care se opuneau socialismului si planificarii in general, si in special impotriva welfare-state-ului a fost privita initial cu suspiciune, dar apoi a fost imbratisata de tot mai multi teoreticieni - in special de origine anglo-saxona. Tezele de la care plecau acestia erau in buna masura reluari ale liberalismului clasic puse in contact cu stru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Libertarianismul

Linia deschisa de Hayek si de ceilalti autori liberali care se opuneau socialismului si planificarii in general, si in special impotriva welfare-state-ului a fost privita initial cu suspiciune, dar apoi a fost imbratisata de tot mai multi teoreticieni - in special de origine anglo-saxona. Tezele de la care plecau acestia erau in buna masura reluari ale liberalismului clasic puse in contact cu structura societatii contemporane care desi democratica in plan politic accepta interventia tot mai mare a statului in economie si in viata sociala.

Chiar si in SUA, unde interventia statului este minima, se putea observa o anumita presiune a structurilor politice de a interveni in procesul de schimb si in cresterea taxarii si impunerea unei impozitari progresive, masuri considerate ca fiind punctul de plecare spre un anumit tip de socialism.Ideologia care s-a dezvoltat pentru a contracara aceste masuri ale statului bunastarii a fost numita libertarianism, ideologie care s-a dezvoltat mai degraba ca un mixtum intre liberalismul clasic in perspectiva economica si neoconservatorism in linie politica.

Situarea acestei ideologii la stanga sau la dreapta, datorita liniei ideologice care baleiaza de la liberalism la conservatorism radical si in final are trimiteri inspre anarhismul individualist.
David Gauthier considera ca se poate folosi termenul de liberal pentru libertarianism datorita premisei acestuia privind societatea "[libertarianismul] considera ca o societate esential dreapta este neutra in raport cu scopurile membrilor ei si neaga orice idee de dreptate care este legata de orice conceptie substantiala despre ceea ce este bine atat pentru indivizi cat si pentru societate".

Si in aceasta acceptiune este evident ca libertarianismul este o ideologie care se doreste o continuare politica a liberalismului.
Pe de alta parte Ronald Dworkin considera ca libertarianismul face parte din familia politica a conservatorismului, datorita apetentei acestuia pentru capitalism ca expresie a pietei complet libere. Caci, considera el, termenul de liberalism este asociat astazi cu schimbarea, cu deschiderea inspre stat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.