Liberalismul de periferie

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 7.11

nivel: Facultate

Procentul celor care fac uz de aceasta arma politica a scazut in ultimii ani. Practic acum este doar la jumatate din cat a fost in 2001 (Studiu ISP 2001-migratie politica 22 % studiu ISP 2005 - migratie politica 10%) . Care este legatura directa cu subiectul? Lipsa unor doctrine politice intelese cum trebuie daca nu de catre liderii formatiunilor atunci de cea mai mare parte a membrilor partidel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liberalismul de periferie

Procentul celor care fac uz de aceasta arma politica a scazut in ultimii ani. Practic acum este doar la jumatate din cat a fost in 2001 (Studiu ISP 2001-migratie politica 22 % studiu ISP 2005 - migratie politica 10%) . Care este legatura directa cu subiectul? Lipsa unor doctrine politice intelese cum trebuie daca nu de catre liderii formatiunilor atunci de cea mai mare parte a membrilor partidelor politice ca sa nu mai vorbim de alegatori.

Chiar si acum dupa 15 ani de democratie in reportaje televizate apar parlamentari sau membrii de partid care nu stiu sa exprime nici macar cateva idei generale despre doctrina partidului din care fac parte. Pentru trecerea de la acest concept de curente politice de periferie (caci vorbim aici nu doar de liberalism ci de tot esicherul politic) era nevoie de o noua atitudine care sa ii faca pe politicieni sa uite de interesele transpartinice. De ce in prezent tendinta migratiei politice pare sa se estompeze? Una dintre explicatii ar fi aceea ca in curand politica ar putea sa se duca la un alt nivel...unul al principiilor care sa depaseasca interesul imediat.

Acest lucru nu se poate intampla insa de la sine. Trebuia importat si pentru a functiona trebuia ca implementarea lui sa devina o obligatie nationala. Dar cine putea sa oblige o intreaga clasa politica sa isi reconsidere atitudinea? Un gigant... Uniunea Europeana. Un concept care aduce idei noi dar si legislatie noua si in general concepte occidentale de la nivel de varf. Infuzia de modernitate adusa pe calea politica in tarile fostului bloc comunist duce printr-un sistem foarte riguros de reguli si printr-o birocratie bine directionata la disparitia ezitarilor politice si economice in tarile care vor sa adopte aquis-ul comunitar.

Cine se mai gandeste acum ca Spania sau Portugalia erau in anii 70 aproximativ in stadiul in care se afla Romania acum? Cetatenii est europeni privesc in prezent aceste state ca pe niste tari occidentale extrem de dezvoltate....ceea ce este adevarat in parte si pentru ca au devenit membre ale acestui conglomerat politic si economic...o uniune care incet incet va deveni o entitate eterogena....(„unite en diversite”) Care este legatura intre adoptarea unui sistem occidental care are in special ratiuni economice si legislative? Nu uitati. La inceputul lucrarii va spuneam ca liberalismul a fost sustinut institutional in Rusia (1864) cand adoptarea unor principii legislative moderne a devenit absolut necesara.

Principiile unei doctrine politice nu se refera doar la politica. Politicianul si implicit doctrina sa trebuie sa exprime idei pentru care sa fie votat si deci sa raspunda nevoilor cetatenilor. Astfel principiile liberale trebuie sa raspunda in principal nevoilor investitorilor... In lume sunt doua concepte mari care se lupta pentru suprematie ( In timpul guvernelor social democrate cresc taxele percepute oamenilor de afaceri dar creste si protectia sociala ( sa nu uitam declaratia lui Ion Iliescu atunci cand venea vorba de taxe El propunea ca in functie de salariu impozitul sa varieze astfel incat cei bogati plateau foarte mult iar cei cu salarii mici aproape deloc.

Acum s-a introdus cota unica de 16%) Pe de alta parte principiile liberale duc la o crestere economica prin relaxare fiscala si sprijin acordat investitorilor) Dar sa revenim la liberalismul periferic. Acest concept este doar o etapa din procesul mult mai larg al politicii unei tari. Este daca vreti o faza de adaptare a unui curent... la realitatea politica a unui stat. Acest proces chiar daca s-a dovedit in general ca duce la rezultate bune...are si momente de esec...insignifiante in termeni istorici.

Un concept de baza al liberalismului se bazeaza pe libertatea membrilor acestei formatiuni de a isi exprima liber ideile. Aceasta formatiune este mult mai putin ingradita in planul ideatic de catre norme impuse de la centru. Asa a inceput acum 15 ani si asa continua si astazi. Adaptarea liberalismului la nevoile societatii romanesti a fost extrem de dificila tocmai din acest motiv.

Pe scena politica romaneasca au aparut mai multe aripi liberale care desi aveau la baza practic aceleasi principii nu se intelegeau asupra metodei de aplicare, de fapt de prezentare a unui program coerent electoratului.. Un alt motiv al esecului de moment, pe langa dezbinarea adusa de principiile sustinute diferit de mai marii liberali a fost contextul social si politic al acelui moment. Cu alte cuvinte principiile liberale pot fi aplicate in conditiile in care mediul economic dar si cel politic o permit. In termenii dictati de istorie liberalismul este un curent care a castigat teren.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.