Liberalismul - doctrina fundamentala Europeana

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.80

nivel: Gimnaziu

Politologia, stiintele politice opereaza cu categoria sau conceptul de doctrina politica, adica un ansamblu de teze sau cunostinte coerente, calauzite de un principiu unificator sau de un set de principii de transformare a societatii, organic unite si interconditionate. Acestea evolueaza si tind sa orienteze realitatea politica in lumina unor valori care exprima interese si optiuni sociale, econom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liberalismul - doctrina fundamentala Europeana

Politologia, stiintele politice opereaza cu categoria sau conceptul de doctrina politica, adica un ansamblu de teze sau cunostinte coerente, calauzite de un principiu unificator sau de un set de principii de transformare a societatii, organic unite si interconditionate. Acestea evolueaza si tind sa orienteze realitatea politica in lumina unor valori care exprima interese si optiuni sociale, economice, ideologice similare, specifice unui grup, unei categorii sociale sau unei clase sociale, intr-un anumit timp istoric.

Doctrina politica, evident, exprima interesele unui anumit grup social, intr-o anumita etapa istorica si defineste pozitia sau conceptia acestuia fata de problemele fundamentale ale organizarii politice. Unii politologi sustin ca "elementele constitutive ale unei doctrine politice sunt doua: asupra situatiei sociale sau /si asupra evolutiei sociale si un ideal social".

Intr-un anume fel, doctrina politica ca o configuratie ideala, in sensul de formulare a unor conceptii care urmaresc sa aiba efecte, direct sau indirect, asupra dezvoltarii societatii, influientind luptele socio-politice pe termen mai lung sau mai scurt, pe plan national sau international. Istoria bogata si complexa a luptelor politice releva ca o doctrina sau conceptie politica, particularizarea doctrinei intr-un context social determinat sunt influente si active in masura in care oamenii care exercita puterea le asimileaza si le transforma in principii de actiune, de modelare a dezvoltarii sociale, economice si politice.

Dintr-o asemenea perspectiva, examinate istoric, doctrinele politice se arata a fi indeplinit sau a exercita roluri progresiste, conservatoare sau retrograde, in functie de interesele exprimate, de telurile si valorile ce le calauzesc. De altfel, aproape orice doctrina politica este dinamica, se dezvolta in raport cu viata sociala, iar in caz contrar, se osifica, devine dogma sau se poate transforma intr-o utopie, o profetie, un mit, in sensul de continua promisiune a ceva realizabil "cindva".

In ce priveste dogma - fara a intra in detalii - este de relevat ca acesta are sensul de invatatura sau teza considerata ca imobila, acceptata necritic, fara a se lua in considerare conditiile concrete, evolutia cunoasterii sau a proceselor sociale etc. uneori in literatura politologica se considera dogma orice politica ce se ghideaza dupa anumite principii constante, acesteia opunindu-i-se pragmatismul.

In plan socio-politic, prin prisma comportamentului, dogmatismul poate fi considerat ca atitudine sau conceptie fixa, neschimbatoare fata de realitati, spiritului dogmatic fiindu-i proprie absenta unei judecati critice in ce priveste continutul, valoarea si finalitatea unor principii, teorii sau idei orientative Dogma sau abordarea dogmatica a unor idei sau teorii duc la conservatorism, ca o atitudine politica ce prefera pastrarea starii de fapt (status-quo) sau accepta modificari minore, fiind impotriva unor schimbari radicale in viata politica, economica si sociala, schimbarile fiind acceptate sub forma unei miscari moderate si prudente spre viitor.

Conservatorismul politic se remarca prin importanta decisiva acordata traditiilor, continuitatii istorice, perioadei pentru apararea "ordinii naturale". De regula, conservatorismul respinge revolutiile si accepta doar reforme moderate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.