Liberalismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Originile liberalismului pot fi detectate in reactia impotriva a doua caracteristici ale societatii medievale din Europa: conformismul religios si originea sociala. Aceasta reactie care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor a luat diferite forme in diferite momente si locuri. In perioada in care cuvantul "liberal" isi facea loc in vocabularul politic, la inceputul secolului al XlX-lea, aparuse deja [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liberalismul

Originile liberalismului pot fi detectate in reactia impotriva a doua caracteristici ale societatii medievale din Europa: conformismul religios si originea sociala. Aceasta reactie care s-a dezvoltat de-a lungul secolelor a luat diferite forme in diferite momente si locuri. In perioada in care cuvantul "liberal" isi facea loc in vocabularul politic, la inceputul secolului al XlX-lea, aparuse deja un punct de vedere politic distinctiv.

Conformismul religios. Noua perspectiva milita pentru libertatea religioasa si pentru separarea bisericii de stat. Aceste idei erau straine principalelor viziuni ale Evului Mediu, cand se presupunea ca biserica si statul sunt partenere in apararea crestinismului, intr-adevar, in Europa medievala nu exista o distinctie clara intre biserica si stat. Biserica Crestina considera, pe de-o parte, ca misiunea sa era de a salva sufletele muritorilor si de a le trimite in imparatia lui Dumnezeu - ceea ce se putea face cel mai bine prin invataturi si prin sustinerea ortodoxismului sau a "dreptei credinte".

Aceia care adoptau o perspectiva neortodoxa asupra crestinatatii sau o respingeau in totalitate amenintau implicit incercarile bisericii de a duce la implinire opera si dorinta lui Dumnezeu. Ca raspuns la aceste amenintari, biserica si-a folosit propria putere si a facut apel la regi si la alte autoritati seculare pentru a-i determina sa-si foloseasca puterile lor in impunerea conformitatii cu doctrina bisericeasca. Pe de alta parte, conducatorii laici acceptau de obicei sa-i suprime pe aceia pe care biserica ii considera eretici sau necredinciosi, fie din motive religioase, fie din dorinta de a pastra ordinea pe domeniile lor.

Astfel, in Europa medievala autoritatile politice si religioase si-au unit fortele pentru a asigura conforAZmitatea cu doctrinele Bisericii Romane, pe care o considerau a fi calea adevarata si universala spre imparatia lui Dumnezeu.Originea sociala. Cealalta caracteristica a societatii medievale impotriva careia liberalii au luptat de la inceput a fost originea sociala. Intr-o societate bazata pe originea sociala, pozitia unei persoane este stabilita sau atribuita prin nastere existand putine sanse ca persoana respectiva sa-si poata schimba situatia.

Acest lucru vine in contradictie cu statutul castigat, in care fiecare persoana se presupune ca are sanse egale pentru a-si castiga un loc in fruntea - sau, desigur, in coada - societatii. Acesta este tipul de societate pentru care au luptat liberalii in intreaga lor istorie, dar care nu se potrivea deloc cu idealul societatii medievale. Cu siguranta, crestinii din Evul Mediu propovaduiau egalitatea oamenilor in fata lui Dumnezeu, dar acest lucru era compatibil in ochii lor cu marile inegalitati ale vietii de aici, de pe pamant. Ceea ce conta pentru ei era starea sufletului cuiva, si nu statutul sau in societate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.