Liberalismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Stiintele politice si practica politica cauta un concept de liberAZalism, adica o utilizare precisa si univoca a cuvantului, referitoare la o realitate determinabila, privita din acelasi punct de vedere. Un autentic concept de liberalism nu poate viza obiective propagandistice sau efecte de presa, ci clarificarea punctului de vedere care comanda doctrinele si practicile politice care se considera [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liberalismul

Stiintele politice si practica politica cauta un concept de liberAZalism, adica o utilizare precisa si univoca a cuvantului, referitoare la o realitate determinabila, privita din acelasi punct de vedere. Un autentic concept de liberalism nu poate viza obiective propagandistice sau efecte de presa, ci clarificarea punctului de vedere care comanda doctrinele si practicile politice care se considera cu indreptatire liberale.

Nici aceasta determinare nu este simpla. Aceasta pentru ca istoria gandirii de tip liberal este forate veche si foarte variata. Gandirea liberala a inceputurilor are alte dimensiuni si alte caracteristici decat liberaAZlismul marilor entuziasme din secolul XVII-lea si al XVIII-lea, decat asa numitul "liberalism de tranzitie" sau cel contemporan. Totusi exista cateva caracteristici majore care individualizeaza si dau identitate specifica liberalismului ca atare. Continutul acestora poate fi determinat sub aspect politic, economic si social.

A) Liberalismul sub aspect politic presupune:
- separarea neta intre societatea civila si societatea politica, intre activitatea civila si cea politica
- preeminenta societatii civile careia ii apartine suveranitatea
- pretuirea in primul rand a fericirii individului si numai in plan secund a libertatii, egalitatii, fraternitatii ca relatii si raporturi intre indivizii care favorizeaza mai mult decat contrarele lor aceasta fericire

- intelegerea tuturor institutiilor publice ca "servitoare" (instrumente) ale societatii si aprecierea valorii lor dupa calitatea administrarii pe care o presteaza.Intr-un plan general-filosofic valoarea fundamentala a liberalismului ramane umanismul individuAZalist, asigurarea fericirii individului. Temeiul, conditia individualismului este existenta proprietatii individuale, garanAZtata politic atat ca posibilitate de infiintare, ca existenta, cat si ca posibilitate de transmitere.

Toate activitatile politice se justifica in perspectiva liberala sub conditia transformarii omului in stapan si posesor al conditiilor naturale si sociale de care depinde fericirea sa. Cu formula lui Condorcet, din Schita a unui tablou al progresului spiritului uman (1798): oamenii sunt rai pentru ca sunt saraci si ignoranti. Dati-le bogatia si luminile cunoasterii, indemna el, si ei vor deveni buni. Conjugandu-si eforturile cei buni vor putea fi si fericiti. Aceste premise stau la baza diverselor formule conceptuale pe care le cunoaste liberalismul.

Principiul esential al liberalismului este: "Cat mai mult bine, pentru cat mai multi oameni!" Iar binele se concretizeaza in realizari precum prosperitatea, instructia, reforme infaptuite cu discernamant, progres.
Valoarea definitoriu liberala in plan social ramane legalitatea. Statul liberal este un stat de drept, cu un sistem de legi extins si caracterizat de obligativitate. La temelia statului liberal sta de obicei constitutia si legile organice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.