Liberalismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pe plan intelectual, se afirmau, in acelasi timp, tendinte liberale si conceptii deterministe. Enciclopedistii exaltau ideea libertatii, increderea in puterea ratiunii, in bunatatea oamenilor si in instinctul uman. Filozofii dreptului natural vroiau sa explice viata societatii prin principiile generale care decurgeau numai din natura umana si care erau valabile in orice timp si in o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liberalismul

Pe plan intelectual, se afirmau, in acelasi timp, tendinte liberale si conceptii deterministe. Enciclopedistii exaltau ideea libertatii, increderea in puterea ratiunii, in bunatatea oamenilor si in instinctul uman. Filozofii dreptului natural vroiau sa explice viata societatii prin principiile generale care decurgeau numai din natura umana si care erau valabile in orice timp si in orice tara. Montesquieu si Condorcet intrevedeau posibilitatea unui determinism social analog celui care guverna fenomenele naturale si care implica existenta legilor sociale, in sesul unor legi stiintifice.

Fiziocratii au transpus aceste tendinte la studiul faptelor economice. Cel mai cunoscut dintre fiziocrati, medicul Fr. Quesnay, si-a expus conceptia in articolele din Enciclopedie si mai ales in Tabloul economic, carte aparuta in 1758. Alaturi de Quesnay s-a aflat o pleiada de autori, intre care: Marchizul de Mirabeau, Du Pont de Nemours, Gournay, Le Mercier de La Riviere, La Trosne, abatele Beaudeau, Turgot. Scrierile lor au cunoscut o intensitate deosebita o perioada de douazeci de ani(1758-1778).

Fiziocratii sunt primii autori care au elaborat o conceptie clara despre stiintele sociale si despre legile economice. Potrivit opiniei lor, societatea evolua urmand niste uniformitati generale care constituiau "ordinea naturala". Aceasta ordine nu este starea naturii, ca la Rousseau, ci este ordinea voita de Dumnezeu pentru fericirea oamenilor, care trebuiau sa invete s-o cunoasca si apoi sa i se supuna. Interesul personal al fiecarui individ nu putea sa fie contrar acestei ordini providentiale: cautandu-si propriul interes, fiecare om actiona intr-un sens conform cu interesul general. Era suficient ca oamenii sa fie lasati liberi pentru ca lumea sa mearga catre ordine si armonie.
- Repartitia bogatiilor:

Fiziocratii au prioritate istorica in elaborarea primului model macroeconomic, care se fondeaza pe o imagine de ansamblu a drumului parcurs in realizarea bogatiei, de la producerea ei pana la consum, degajandu-se notiunile de produs net si de circuit economic.
Produsul net:Produsul net la fiziocrati corespunde, in linii mari, notiunii actuale de venit national. Produsul net reprezinta diferenta dintre bogatia obtinuta din actele de productie si bogatia cheltuita cu ocazia acestei productii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.