Liber sa alegi.Un punct de vedere personal - Milton and Rose Friedman

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.03

nivel: Facultate

In 1976 dupa ce a obtinut premiul Nobel pt lucrarile sale in economie, se indrepta catre o conferinta din Michigan la care trebuia sa participe, cand a coborat din masina mai multi ziaristi s-au grabit sa-l intrebe daca considera ca acesta este punctul culminant al carierei sale.

Unul dintre subiectele foarte interesante despre care autorul vorbeste, este cel legat de recesiunea si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liber sa alegi.Un punct de vedere personal - Milton and Rose Friedman

In 1976 dupa ce a obtinut premiul Nobel pt lucrarile sale in economie, se indrepta catre o conferinta din Michigan la care trebuia sa participe, cand a coborat din masina mai multi ziaristi s-au grabit sa-l intrebe daca considera ca acesta este punctul culminant al carierei sale.

Unul dintre subiectele foarte interesante despre care autorul vorbeste, este cel legat de recesiunea si crash-ul care au zguduit economia S.U.A. in anii 20 si in perioada urmatoare. Influenta si repercursiunile pe care aceste evenimente le-au avut asupra altor state, in mod special asupra Germaniei, unde au facilitat venirea la putere a partidului nationlist, si in final a dus la izbucnirea razboiului mondial; este unul din subiectele menite a raspunde multor intrebari.

Friedman ataca dur sistemele de taxe si impozite, anumite programe de protectie sociala, sistemele de plata a pensiilor, aratand in baza unor calcule logice care sunt angrenajele si ce se intampla in spatele acestor programe, reusind sa demonstreze ineficienta acestora, avantajele de care beneficiaza anumite categorii sociale in detrimentul saracilor sau chiar a bogatilor.

Bineinteles nemultumirea fata de impozitele si taxele impuse de catre guverne, va putea fi simtita in aproape orice colt al lumii, cu cateva exceptii ale unor State supranumite si “paradisuri fiscale”, oamenii pretutindeni se vor plange ca platesc prea mult si asta in mare masura justificat. Sunt totusi unele state europene, cu economii puternic dezvoltate si un nivel de trai ridicat in care guvernul ii ia contribuabilului cu o mana, dar in schimb atunci cand acesta se afla in situatia de a avea nevoie de protectie sociala, guvernul ii ofera cu ambele maini garantandu-i protectie totala.

Argumentele pe care Friedman le aduce pentru sustinerea ideilor sale sunt greu de conbatut, si asta pentru ca reuseste sa puna foarte bine in lumina dezavantajele, ineficienta acestor sisteme si plati.

Educatia - un capitol in care autorul vorbeste despre invatamantul primar si secundar, care se regaseste in subordinea statului si despre performanta scazuta cu care aceste institutii se confrunta, si cum s-ar fi desfasurat lucrurile daca inlocuirea sistemului particular cu cel de stat nu ar fi avut loc in SUA. Cum ar fi stat lucrurile daca parintii ar fi avut libera alegere da opta pentru o anume scoala, de a hotari in functie de investitia pe care ar fi dorit sa o faca pentru educatia copiilor lor.

Autorul arata care ar fi fost efectele daca o parte din banii care se duceau catre stat sub forma de impozite ar fi revenit parintilor prin emiterea de catre guvern a unor vouchere, dandu-le posibilitatea de a alege pe baza acestora pentru care forma de finantare ar opta pentru educatia copiilor lor. El explica cum acest plan ar fi putut duce la imbunatatirea calitatii si cresterea performantei la toate nivelurile in scolii.

Astfel scolile ar fi avut posibilitatea de a se imbunatatii continuu, s-ar fi creeat concurenta, unele dintre ele ar fi deveni chiar profitabile existand posibilitatea de a se autofinanta, fapt care ar fi dus la interesul parintilor de a opta pentru acele scoli cu un nivel de pregatire si eficienta crescut, si raportat la sumele pe care acestia ar fi fost dispusi sa o adauge valorii voucherului. In final proiectul a avut totusi succes in cele cateva scoli in care s-a reusit implementarea sa.

Au existat insa reformatorii sociali care s-au opus acestui proiect sustinand ca sunt parinti, in special cei saraci si putin educati , care nu ar fi in capabili sa gestioneze si sa canalizeze corect prin aceasta forma de finantare educatia copiilor lor, ca ar exista posibilitatea fraudei si ca ar creste costurile achitate de contribuabili, etc.

Desigur atata timp cat proiectul nu a fost implementat in totalitate nici nu putem stii ce s-ar fi intamplat in final. Cred insa in valoarea principiului alegerii libere. Avem o multitudine de exemple care dovedesc performantele si cresterile substantiale la orice nivel si in orice domeniu de activitate unde este aplicat sistemul pietei libere. SUA la acest capitol au cu atat mai mult experienta, iar probabilitatea ca acest proiect sa fi fost o reusita totala era foarte mare.

Renumitele universitati particulare stau ca dovada clara de succes si este in acelasi timp foarte cunoscut faptul ca guvernul, guvernele din multe tari, vor fi un cheltuitor risipitor al banilor contribuabililor existand nenumarate exemple de institutii controlate de acesta care sunt intr-o stare nesatisfacatoare.
Ca si in sport sau in viata zilnica insa, cred in puterea concurentei care nu poate aduce decat imbunatatirea si cresterea calitatii celorlalti, lasandu-i pe cei mediocri pe dinafara, si ma refer aici la acea categorie de parinti provenita din medii sociale cu probleme, fara o minima educatie, care ar fi fost minoritara in aportul pe care si l-ar fi adus la reusita acestui proiect. Cred ca ideea in sine ar putea avea un efect benefic.

Un alt capitol interesant care nu putea lipsi din aceasta lucrare, este cel in care Friedman se refera la inflatie, acesta fiind dezbatut in stransa legatura cu politica monetara pe care el a sustinuto in timpul vietii.

Sunt concludente exemplele prin care acesta explica efectele pe care le are fenomenul inflationist si masurile care trebuiesc luate pt combaterea acestuia, dar mai ales modul de comparatie prin care acesta face referire la comportamentul si efectele secundare dureroase ce nu pot fi evitate. Insa informatia cea mai importanta care de altfel poate fi considerata si fundamentul de baza al acestei carti, este de departe cea mai interesanta, si anume principiul politicii monetare - reducerea cresterii rapide a masei monetare pentru diminuarea inflatiei.

Desigur guvernele sunt principalul vinovat pentru inflatie, pt managementul defectuos datorita caruia se ajunge in aceasta situatie, dar iata ca problemele sociale care apar in urma globalizarii agresive la care asistam azi, sunt din ce in ce mai greu de controlat, nevoile , cheltuielile sunt mai multe si mai diverse, iar daca mai vorbim si despre alte tari cu economii precare in comparatie cu SUA, tara cu o puternica economie, atunci putem pricepe mai bine de ce unele tari se confrunta cu o inflatie galopanta.

Trebuie luat in considerare faptul ca aceasta carte a fost scrisa in perioada caderii imperiului comunist cand calculele economiei mondiale erau facute altfel, iar pretul petrolului era in jur de 20 dolari per baril , fata de depasirea pragului alarmant de 75 de dolari la care s-a ajuns astazi si inca cu tendinte clare de crestere, putem spune deci ca lucrurile trebuiesc privite deja dintr-o alta perspectiva.

Un lucru este cert, economia mondiala se confrunta cu probleme majore datorita diminuarii rezervelor de petrol, iar acest fapt afecteaza intr-o mare masura cel putin tarile slab dezvoltate economic.

Pe langa subiectele cu valoare informationala deosebita, pe care renumitul economist le dezbate, as clasifica aceasta carte ca fiind foarte potrivita chiar si pentru simpla lectura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.