Levantul - Mircea Cartarescu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.94

nivel: Gimnaziu

Drumeții ar trebui să fie personajele extraordinare ale unei acțiuni eroice, dacă ironia autorului nu le-ar transforma într-o ceată “pestriță” care urcă “pă poteci cu bălării”, într-o călătorie caricată. O insulă vizitată este Hosna, unde locuiește un inventator excentric, Leonidas Ampotrofagu. Insula este un paradis mecanic, unde mașinile îndeplinesc funcții ciudate: ̶[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Levantul - Mircea Cartarescu

Drumeții ar trebui să fie personajele extraordinare ale unei acțiuni eroice, dacă ironia autorului nu le-ar transforma într-o ceată “pestriță” care urcă “pă poteci cu bălării”, într-o călătorie caricată. O insulă vizitată este Hosna, unde locuiește un inventator excentric, Leonidas Ampotrofagu. Insula este un paradis mecanic, unde mașinile îndeplinesc funcții ciudate: “Una mare cât hambarul lua poame dân cais/ Cu trei dește de aramă și le pune iute-n coșuri;/ Alta mică jumulește peanele de pe cucoșuri;/ Le ascute și le moaie-n călămări ce cresc dân stâncă/ Și înscrie-n pergaminturi vro istorie adâncă”.

O altă “mahină” prinde muștele din zbor și le pune “pamblici”, dându-le apoi drumul.
Un alt episod al poemului este legat de Leonidas, care se alătură cauzei răzvrătiților și le va da un “mongolfer”, pentru a zbura spre București și a-l detrona pe vodă printr-o lovitură de palat.
Balonul eșuează însă pe insula H din Hellespont, unde, într-un munte, îi așteaptă zâna Hyacint.

Manoil o întreabă pe ”fee” dacă planul lor are șansa de a izbândi: “-Poate revoluțiunea pentru care noi ne zbatem/ Ca să izbăvească neamul, să îl curețe de patemi?” Zâna țineîn mână întreg universul, ca o dovadă a puterii sale fără margini: “-Manoile, tu spui vorbe cari eu nu pot pricepe,/ Lumea asta în cristalul ista se sfârșește și începe,/ Iară eu dă orce tremur, d-orce departe sum./ Eu a veciniciei doară trag în pept amar perfum…”. Globul de cristal este un simbol al eternității.

Personajul este transportat, precum Dionis, într-un ținut imaginar, Halucinaria, unde vede șapte statui uriașe. Fiecare se adresează personajului cu versuri în stilul marilor poeți români (între care Eminescu, Arghezi, Bacovia, Barbu, Nichita Stănescu).
Un element postmodern evident aici este ludicul, bucuria de a tâlcui, într-o manieră proprie, idei și experiențe ale poeților înaintași.
Acestuia i se adaugă un altul: refuzul stilului înalt.

Manoil revine printre răsculați, iar aceștia pleacă mai departe în călătoria cu balonul, pentru ca, în cele din urmă, să ajungă la palat, unde vodă, prin iscoade iscusite, află de planul aventurierilor. Are loc o bătălie aeriană, care se sfârșește cu căderea “caicului” lui vodă.

După ce insurgenții pun mâna pe palat și tirania este înfrântă, domnitor devine nu Manoil, ci Iaurta,la fel de rău ca domnitorul alungat. In finalul poemului, autorul primește acasă personajele imaginate de el, la reuniune fiind invitat și cititorul. Sunt reunite astfel toate instanțele narative: autor, narator, personaje, cititor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.