Lev Nicolaevici Tolstoi

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

Tatal scriitorului facea parte din generatia care a participat la razboiul de aparare a patriei impotriva lui Napoleon, din 1812. El s-a casatorit cu Maria Nikolevna Volkonskaia in anul 1822, devenind astfel posesorul unei insemnate averi, adusa ca zestre de catre bogata printesa. Mama lui Tolstoi, femeie foarte culta (cunostea cateva limbi straine), moare cand viitorul scriitor nu implinise nici [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lev Nicolaevici Tolstoi

Tatal scriitorului facea parte din generatia care a participat la razboiul de aparare a patriei impotriva lui Napoleon, din 1812. El s-a casatorit cu Maria Nikolevna Volkonskaia in anul 1822, devenind astfel posesorul unei insemnate averi, adusa ca zestre de catre bogata printesa. Mama lui Tolstoi, femeie foarte culta (cunostea cateva limbi straine), moare cand viitorul scriitor nu implinise nici inca doi ani.
Tolstoi isi petrece copilaria la Iasnaia Poliana- mosia mamei sale. Numele aceste localitati este strans legat de memoria marelui scriitor, care si-a scris majoritatea operelor in locul care a constituit leaganul primei lui copilarii.

Dupa moartea Mariei Volkonskaia (mama scriitorului), de educatia copiilor (Tolstoi avea trei frati mai mari) s-a ocupat o ruda a familiei, T.A. Ergolskaia, de care scriitorul aminteste deseori cu dragoste si duiosie. Ea a fost prima care i-a sadit in suflet iubirea pentru om si frumos si de la ea a primit Tolstoi cel dintai indemn de a scrie. Asemeni tuturor famililor de nobili instariti, familia lui Tolstoi a incredintat la inceput instructia copiilor unor guvernori straini, iar mai tarziu - profesorilor, tot straini.

In anul 1837, intreaga familie se muta la Moscova, pentru a inlesni copiilor continuarea studiilor in institutiile de invatamant superior. In acelasi an moare tatal scriitorului si orfanii sunt luati sub tutela contesei Osten-Saken, sora acestuia. Nu dupa mult timp insa, moare si contesa Osten-Saken, iar copii trec sub tutela contesei Iuskova, cea de-a doua sora a batranului Tolstoi si sotia guvernatorului orasului Kazan.In anul 1844, Lev Tolstoi incepe sa frecventeze cursurile facultatii de limbi rasaritene la Universitatea din Kazan, insa dupa un an abandoneaza studiul limbilor si se inscrie la facultatea de stiinte juridice.

In final se intoarce in satul natal inainte de a-si incheia studiile, descurajat fiind de calitatea slaba a relatiilor sociale si academice pe care le avea. Totusi a reusit sa-si faca un prieten, pe Dmitri Diakov, cu care mai discuta despre religie, politica si alte aspecte sociale. In aceasta perioada a tineretii el organizeaza petreceri, este prezent la toate balurile si se complace in ambianta fastuoasa a cercurilor aristocratice pe care le frecventa.
Aspecte foarte graitoare din copilaria, adolescenta si tineretea scriitorului se intalnesc in trilogia sa autobiografica, opera cu care Tolstoi isi face debutul in literatura.

Perioada aceasta in care scriitorul este atras de stralucirea lumii mondene, ia sfarsit in scurt timp. Inzestrat cu o natura neobisnuit de complexa, Tolstoi surprinde inca de pe atunci discordanta dintre forma stralucitoare si continutul sterp al vietii aristocratiei nobiliare. El surprinde ridicolul acestei lumi izvorat din contradictiile de neimpacat dintre fond si forma si incepe sa fie framantat de ganduri contradictorii, care devin cu atat mai complicate cu cat i se largeste orizontul cultural. Cunoasterea vietii Rusiei devine pentru Tolstoi problema centrala a preocuparilor sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.