Lev Nicolaevici Tolstoi

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Liceu

L. N. Tolstoi în tinerețeÎn anul 1847, frații își împart între ei averea părintească. Lui Lev Tolstoi îi revine moșia Iasnaia Poliana, situată la 200 km la sud de Moscova, în apropiere de orașul Tula. Însuflețit de idei democratice, Tolstoi căuta să îmbunătățească viața celor 330 de iobagi de pe moșia sa. Încercările lui au dat greș chiar de la început, deoarece iobagii își priveau noul stăpân cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lev Nicolaevici Tolstoi

L. N. Tolstoi în tinerețeÎn anul 1847, frații își împart între ei averea părintească. Lui Lev Tolstoi îi revine moșia Iasnaia Poliana, situată la 200 km la sud de Moscova, în apropiere de orașul Tula. Însuflețit de idei democratice, Tolstoi căuta să îmbunătățească viața celor 330 de iobagi de pe moșia sa. Încercările lui au dat greș chiar de la început, deoarece iobagii își priveau noul stăpân cu neîncredere, iar tânărul Tolstoi nu înțelegea contradicțiile de neîmpăcat dintre iobagi și moșieri (experiența relatată în romanul Învierea).

Retrăgându-se la moșia sa, Tolstoi își alcătuiește în această perioadă un vast program de studiu ce cuprindea un număr de materii foarte diferite unele de altele, menite să-i deschidă un orizont larg asupra cuceririlor omenirii pe tărâmul științei și artei. În doi ani, Tolstoi reușește să realizeze o bună parte a planului său; acest lucru reiese din faptul că încă la începutul anului 1849, Tolstoi întreprinde o călătorie la Petersburg în vederea susținerii examenelor de candidat la științe juridice; după primele examene însă, fără vreun motiv deosebit, Tolstoi părăsește Petersburgul.

Mereu frământat de necesitatea de a activa într-un domeniu oarecare, de a fi de folos societății, Tolstoi se înrolează în anul 1851 în rândurile armatei ruse care acționa în Caucaz. Departe de lumea mondenă, în mijlocul sălbaticei naturi a Caucazului, cântată cu atâta măiestrie de Pușkin și Lermontov, în mintea lui Tolstoi se înfiripa ideea "autodesăvârșirii", care, cu timpul, va căpăta amploare, devenind baza filozofiei lui de esență mistică, religioasă și, în ultima instanță - reacționară. Tot aici își începe Tolstoi activitatea lui de scriitor. În anul 1852, el trimite redacției revistei "Sovremennik" prima parte a trilogiei autobiografice intitulată "Copilăria". În această perioadă scrie și povestirile "Incursiunea", "Tăierea pădurii" și altele, cu subiecte luate din viața de campanie.

În anul 1854, Tolstoi este transferat în armata dunăreană și locuiește timp de câteva luni la București. Se reîntoarce în patrie odată cu începerea războiului din Crimeea și ia parte la apărarea Sevastopolului. Cu acest prilej Tolstoi se manifestă ca un devotat fiu al patriei, luptând alături de soldații de rând, în care vede întruchiparea vitejiei și a abnegației duse până la sacrificiul de sine. Scenele de bătălie, uimitoare prin plasticitatea lor, pe care le întâlnim în epopeea "Război și pace" sunt rodul observațiilor proprii din timpul apărării Sevastopolului. Dealtfel Tolstoi imortalizează acest moment de cotitură în istoria Rusiei în ciclul intitulat "Povestiri din Sevastopol".

În anul 1856, Tolstoi demisionează din armată și se dedică activității beletristice. În această perioadă el colaborează la cele mai însemnate reviste ale timpului, printre care și la revista "Sovremennik" - devenită tribuna de luptă a democraților-revoluționari. De la "Sovremennik", Tolstoi se retrage în același timp cu Turgheniev, după "ruptura" ce are loc între scriitorii aparținând clasei nobiliare și cei din rândul raznocinților.
Tolstoi întreprinde o călătorie în străinătate, în 1857, unde are prilejul să cunoască aspecte din viața burgheziei apusene. El vizitează Franța, Elveția, Germania și Italia, după care se reîntoarce la moșia sa de la Iasnaia Poliana.

Între anii 1881 — 1901 Tolstoi locuiește mai mult la Moscova, pentru a înlesni copiilor posibilitatea de a urma școala. Își continuă munca literară și felul de viață simplu, luând parte în același timp la viața obștească. În 1882, participă la recensământul din Moscova, iar în anii de foamete 1891 — 1894, ia parte la organizarea ajutorării țăranilor. Între anii 1880 — 1900 Tolstoi scrie nuvelele: „Moartea lui Ivan Ilici”, „Sonata Kreutzer” și operele dramatice: „Puterea întunericului”, „Cadavrul viu” și „Roadele instrucțiunii”. Spre sfârșitul ultimului deceniu al secolului al XIX-lea, Tolstoi scrie romanul „Învierea” și nuvela "După bal", opere în care artistul realist ocupă din nou primul loc, lăsând în umbră pe filozoful moralist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.