Leucemia mieloida cronica

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Facultate

In continuare, prezentam cazul unei paciente, in varsta de 54 ani, din mediul rural, fara antecedente patologice semnificative, diagnosticata cu leucemie mieloida cronica in noiembrie 2004. Debutul bolii a fost insidios, cu aproximativ 3 luni de zile inaintea internarii in Clinica de Hematologie Oradea, cu o alterare progresiva a starii generale, astenie marcata, scadere ponderala importanta, tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leucemia mieloida cronica

In continuare, prezentam cazul unei paciente, in varsta de 54 ani, din mediul rural, fara antecedente patologice semnificative, diagnosticata cu leucemie mieloida cronica in noiembrie 2004. Debutul bolii a fost insidios, cu aproximativ 3 luni de zile inaintea internarii in Clinica de Hematologie Oradea, cu o alterare progresiva a starii generale, astenie marcata, scadere ponderala importanta, transpiratii profuze, dureri cu caracter compresiv in hipocondrul stang, meteorism abdominal.

Examenul obiectiv a evidentiat tegumente palid-teroase, abdomen sensibil la palparea superficiala si profunda in hipocondrul stang, splina palpabila la 15 cm sub rebordul costal, de consistenta crescuta.
Biologic, retinem hiperleucocitoza (184000/microL) cu un procent de 67,4% neutrofile, hemoglobinemie de 8,4g/dl, hematocrit 25,1%, trombocitoza (572000/microL). Examenul morfologic al frotiului sangvin a evidentiat o deviere la stanga a formulei leucocitare pana la mieloblasti (2%).

Medulograma arata o serie granulocitara hiperplaziata, cu toate stadiile de maturatie prezente, seria eritrocitara redusa, cu rari eritroblasti oxifili si seria megacariocitara hiperplaziata, cu frecvente megacariocite granulare si trombocitogene.
Examenul citogenetic efectuat in cadrul Clinicii de Hematologie Timisoara, a evidentiat cromozomul Philadelphia pozitiv in 80% din metafaze. S-a instituit terapia cu Hidroxiuree 3g/zi, in asociere cu Cytosar 100 mg subcutanat, timp de 4 zile, cu o evolutie lent favorabila.

La internarile ulterioare, persista starea generala alterata, organomegalia depistata clinic si ecografic, tabloul sangvin fiind dominat de hiperleucocitoza, alternand cu rare episoade de leucopenie postchimioterapie, insotite de infectii respiratorii recurente, confirmate radiologic. De asemenea, se deceleaza paraclinic un sindrom de hepatocitoliza, care se accentueaza in perioada urmatoare. In tot acest timp, continua tratamentul cu Hidroxiuree, (asociata uneori cu Cytosar datorita trombocitozei in crestere), practic fara remisiune clinica si hematologica de lunga durata. In acest context, in iulie 2005 se instituie terapia cu Interferon - Roferon 3 milioane unitati /zi, de 3 ori pe saptamana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.