Letopisetul Tarii Moldovei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.51

nivel: Liceu

Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace
de Miron Costin

Miron Costin este continuatorul cronicii lui Grigore Ureche. In letopisetul sau el prezinta elemente di istoria Moldovei cuprinse intre 1594-1661, adica de la a doua domnie a lui Aron Voda pana la urcarea pe tron a lui Dabija Voda. Descendent al unei importane familii boieresti din Moldova, Costin isi face stu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Letopisetul Tarii Moldovei

Letopisetul Tarii Moldovei de la Aron Voda incoace
de Miron Costin

Miron Costin este continuatorul cronicii lui Grigore Ureche. In letopisetul sau el prezinta elemente di istoria Moldovei cuprinse intre 1594-1661, adica de la a doua domnie a lui Aron Voda pana la urcarea pe tron a lui Dabija Voda. Descendent al unei importane familii boieresti din Moldova, Costin isi face studiile in Polonia la Liovfiind cunoscator al limbilor de circulatie internationala din acea perioada (filozofie etc.).

Letopisetul lui Miron Costin e precedat de o lucrare intitulata "O sama de cuvinte din ce tara au iesit stramosii lor de neamul Moldovenilor." Aceasta lucrare ar fi trebuit sa fie o introducere facuta cronicii dar materialul fiind prea valoros autorul a facut din aceasta o creatie de sine statatoare. Se afirma in paginile acestei lucrari ideea responsabilitatii scrisului "eu voi da sama de ale mele toate cate scriu". Sunt reluate teoriile din letopisetul lui Ureche, contunuitatea, unitatea si latinitate limbii romane.

"De neamul moldovenilor" este scrisa ca o reactie impotriva cronicarilor care au interpolat letopisetul lui Ureche. Mania lui costin se indreapta impotriva lui Simion dascalul si a lui Misail calugarul.. Acest eveniment poarta numele in istoriografie de "cearta cronicarilor". Geneza letopisetului are la baza izvoare straine dar si izvoare interne. Pentru ultima perioada oglindita in cronica sa Miron Costin foloseste amintirile boierilor batrani, povestirile tatalui sau, fost sfetnic al domnului Miron Barnovski si chiar propriile fapte de viata.

Letopisetul cuprine prezentarea a 66 de ani din istoria Moldovei timp in care se succed la tron 22 de domnitori. Este o vreme a marilor infruntari sociale si politice. Cea mai mare importanta in cronica sa i-o acorda domnitorului Dimitrie Cantemir care domnise doar noua ani. Miron costin fusese sfetnic al acestuia si din acest punct de vedere dezvaluie personalitatea complexa a domnitorului. Alti domnitori surprinsi in letopisetul lui Costin sunt: Aron voda, Dabija voda, Dumitrascun voda, Duca voda, Dimitrie si Constantin Cantemir etc.
La polul opus domniei lui Dimitrie Cantemir se afla domnia lui Dumitrascu voda, un batran decazut care face mare paguba tarii.

Arta narativa a letopisetului
Trasaturile artei naretive prezente in letopisetul lui Contin sunt tehnica detaliului, portretului si descrierea. Reputatia cronicarului de om cu o personalitate si o cultura complexa e relevata si prin scrierea poemului filozfic "Viata lumii". Tema acestui amplu poem este fugit irreparabile tempus (trecerea implacabila a timpului). Aceasta tema cu origine in literatura latina este asociata motivelor fortuna labiris si vanitas vanitatum. Fortuna labiris inseamna soarta schimbatoare si vanitas vanitatum inseamna desertaciune desertaciunilor."Cronica polona" si "Poema polona" prezinta istoria privita in paralel a Moldovei so a Munteniei.

Letopisetul Tarii Moldovei
de Ion Neculce

Este întâiul scriitor care a servit urmașilor nu numai ca izvor, dar chiar ca model, până în zilele noastre (de exemplu Mihail Sadoveanu). S-a născut în 1642 la Prigoreni, lângă Târgul Frumos. Tatăl său, Neculce vistiernicul, era originar dintr-o insulă a arhipeleagului, poate din Hios. Mama, Catrina, era fiica vistiernicului Iordache Cantacuzino și a Alexăndrinei Gavrilaș Mateiaș.

Cronica a scris-o la bătrânețe, între 60-70 de ani, după anul 1733. Ca izvoare folosește cronica lui Ureche interpolată de Simion Dascălu și Misail Călugărul, “De neamul moldovenilor” și letopisețul lui Miron Costin, letopisețul lui Nicolae Costin, izvoadele anonime. El continuă cronica lui Miron Costin de la 1661 înainte.

“O samă de cuvinte” cuprinde 42 de legende cu conținut educativ fără ostentație sau cumpănit anecdotic, cu o narațiune simplă, populară, cuminte, bătrânească. Le-a scris din plăcerea de a transmite urmașilor niște tradiții care altfel s-ar fi pierdut și din motive istorice, științifice. O serie de scriitori și poeți s-au inspirat din legendele sale: Vasile Alecsandri în “Altarul mănăstirii Putna”, Dimitrie Bolintineanu în “Cupa lui Ștefan”, “Muma lui Ștefan cel Mare”, “Daniel Sihastru”, Constantin Negruzzi în poemul său “Aprodul Purice”, tot Vasile Alecsandri în “Movila lui Burcel”, “Dumbrava Roșie”, “Visul lui Petru Rareș”, George Coșbuc în “Stefăniță-Vodă”. În “Letopisețul Țării Moldovei- de la Dabija-Vodă până la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat” este mai mare preocuparea pentru istorie, nelipsind cea literară.

Perioada zugrăvită de Neculce se împarte în două perioade:
- până la Dimitrie Cantemir;
- după Dimitrie Cantemir.
Apreciază domnitorii cumpătați și condamnă pe cei lacomi și risipitori. În culori negre apare a doua domnie a lui Dumitrașco-Vodă Cantacuzino, în timpul căruia moldovenii au trecut o iarnă grea:

“Oamenii în tîrgu în Iași arate curțile boierilor și ogrăzile și a altora, de-au arsu tîrgu mai jumătate, că nu era cine să aducă lemne. Vitili erau scumpe, mierea era scumpă, găineli mai nu era în țară. Găina câte un leu, oul câte un potronic, oca de untu câte doi orți bătuți și în zlot, oca de brîndză câte doi potronici. Bani ieșiră mulți în țară, dar bucate nu era.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.