Leonardo da Vinci

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Liceu

Probele arata ca avea ucenici si elevi in Milan, pentru care a scris diverse texte, stranse mai tarziu in Tratatul despre Pictura. Cea mai importanta pictura in timpul sederii la Milan a fost Fecioara stancilor. A lucrat la pictura mult timp, dar avea un obicei de a nu termina ce incepuse. Din 1495 in 1497, Leonardo a lucrat la capodopera sa, Ultima Cina. Din nefericire, uzul experimental al uleiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leonardo da Vinci

Probele arata ca avea ucenici si elevi in Milan, pentru care a scris diverse texte, stranse mai tarziu in Tratatul despre Pictura. Cea mai importanta pictura in timpul sederii la Milan a fost Fecioara stancilor. A lucrat la pictura mult timp, dar avea un obicei de a nu termina ce incepuse. Din 1495 in 1497, Leonardo a lucrat la capodopera sa, Ultima Cina. Din nefericire, uzul experimental al uleiului pe tencuiala a condus la probleme tehnice, si pana in 1500 pictura a inceput sa se deterioreze.

Fecioara stancilor este una dintre cele mai celebre picturi dintre cele produse in cei 17 ani petrecuti in Milan. Este cunoscuta in doua versiuni. Prima, datand din 1485, este expusa la Luvru. A doua, completata in 1506, se afla la Galeria Nationala din Londra.
In timpul sederii sale la Milan, Leonardo a produs alte picturi si desene (dintre care cele mai multe s-au pierdut), desene arhitecturale si modele pentru domul catedralei din Milan. Cea mai mare comanda a sa a fost pentru o statuie ecvestra a lui Francesco Sforza, tatal lui Ludovico, pentru curtea casteluilui Sforzesco. In decembrie 1499, familia Sforza a fost alungata din Milan de fortele franceze.

Leonardo a facut modelul din lut, dar metalul destinat statuii a fost folosit pentru tunuri. Modelul a fost distrus de soldatii francezi, care l-au folosit pe post de tinta. Dupa aceasta, Leonardo s-a intors in Florenta. Cina cea de taina este una dintre cele mai faimoase picturi religioase ale lui Leonardo. Fresca surprinde momentul in care Iisus isi anunta discipolii ca a fost tradat. Deoarece Leonardo a pictat scena intr-un amestec de ulei care nu a aderat la perete, fresca s-a deteriorat.

Desi Leonardo a creat un numar mic de picturi, dintre care multe au ramas neterminate, a fost totusi un artist inventiv si influent. In primii ani ai vietii, stilul sau s-a apropiat de acela al lui Verracchio, dar s-a indepartat treptat de stilul rigid al invatatorului sau. Deoarece nici un proiect al lui Leonardo nu a fost completat, apropierea lui catre arta tridimensionala poate fi judecata doar din desenele sale. In desenele sale arhitecturale, el demonstreaza talentul sau in lucrul cu formele masive.

Drept om de stiinta, Leonardo s-a ridicat deasupra contemporanilor sai. Teoriile sale artistice, precum inovatiile artistice, se bazau pe observarea atenta si documentarea precisa. A inteles, mai bine decat oricine, importanta observatiei stiintifice precise. Din nefericire, la fel cum nu reusea sa termine operele sale, tot asa nu a reusit sa completeze tratatele despre o varietate de subiecte stiintifice. Teoriile sale sunt pastrate pe multe caiete de notite, majoritatea scrise in oglinda. Deoarece au fost scrise asa, descoperirile sale nu au fost descifrate in timpul vietii sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.