Leonardo Da Vinci

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.25

nivel: Liceu

Leonardo da Vinci(1452-1519), artist florentin, unul dintre marii maeștri ai Renașterii, pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor și om de știință. Profunda lui dragoste pentru cunoștință și cercetare a fost cheia încercărilor sale artistice și științifice. Inovațiile sale în domeniul picturii au influențat cursul artei italiene pentru mai mult de un secol după moartea sa, și studiile sale știi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci(1452-1519), artist florentin, unul dintre marii maeștri ai Renașterii, pictor celebru, arhitect, inginer, sculptor și om de știință. Profunda lui dragoste pentru cunoștință și cercetare a fost cheia încercărilor sale artistice și științifice. Inovațiile sale în domeniul picturii au influențat cursul artei italiene pentru mai mult de un secol după moartea sa, și studiile sale științiifice – în anamtomie, optică și hidraulică – au anticipat multe dintre realizările științei moderne.

Viața timpurie din Florența

Leonardo s-a născut în micul oraș Vinci, de lângă Florența, în Tuscania. A fost fiul unui notar florentin bogat și a unei țărănci. În mijlocul anilor 1460, familia s-a stabilit în Florența, unde Leonardo a primit cea mai bună educație. A avansat rapid social și intelectual. Arăta bine, vorbea ușor, și era un muzician bun. În 1466 a devenit ucenicul lui Andrea del Verrocchio, cel mai bun pictor și sculptor al acelor timpuri. În atelierul lui, Leonardo a învățat multe lucruri, de la pictura altarelor la crearea uriașelor proiecte sculpturale în marmură și bronz. În 1472 a fost admis în ghilda pictorilor din Florența, și în 1476 era considerat tot ucenicul lui Verrocchio.

În 1478, Leonardo a devenit un artist independent. Prima lui comandă a fost pictarea altarului capelei primăriei florentine, pe care nu a executat-o. Prima sa pictură a fost Adorația magilor, începută în 1481 și neterminată. Alte lucrări atribuite tinereții sale au fost portretul lui Ginevra de’ Benci, și neterminata Sf. Jerome.

Viața în Milan

În jurul anului 1482, Leonardo a intrat în serviciul lui Ludovico Sforza, ducele Milanului, din cauza unei scrisori în care îi spunea ducelui că poate construi poduri portabile, că știa tehnica construirii tunurilor, că putea construi vehicule blindate, catapulte și alte mașini de război, că putea executa sculpturi în marmură, bronz și lut. A servit drept inginer șef în numeroasele acțiuni militare, fiind în același timp arhitect. În plus, l-a asistat pe matematicianul Luca Pacioli în scrierea tratatului Divina Proportione.

Probele arată că avea ucenici și elevi în Milan, pentru care a scris diverse texte, strânse mai târziu în Tratatul despre Pictură. Cea mai importantă pictură în timpul șederii la Milan a fost Fecioara stâncilor. A lucrat la pictură mult timp, dar avea un obicei de a
nu termina ce începuse. Din 1495 în 1497, Leonardo a lucrat la capodopera sa, Ultima Cină. Din nefericire, uzul experimental al uleiului pe tencuială a condus la probleme tehnice, și până în 1500 pictura a început să se deterioreze.

În timpul șederii sale la Milan, Leonardo a produs alte picturi și desene(dintre care cele mai multe s-au pierdut), desene arhitecturale și modele pentru domul catedralei din Milan. Cea mai mare comandă a sa a fost pentru o statuie ecvestră a lui Francesco Sforza, tatăl lui Ludovico, pentru curtea casteluilui Sforzesco. În decembrie 1499, familia Sforza a fost alungată din Milan de forțele franceze. Leonardo a făcut modelul din lut, dar metalul destinat statuii a fost folosit pentru tunuri. Modelul a fost distrus de soldații francezi, care l-au folosit pe post de țintă. După aceasta, Leonardo s-a întors în Florența.

Cina cea de taină este una dintre cele mai faimoase picturi religioase ale lui Leonardo. Fresca surprinde momentul în care Iisus își anunță discipolii că a fost trădat. Deoarece Leonardo a pictat scena într-un amestec de ulei care nu a aderat la perete, fresca s-a deteriorat

Reîntoarcerea în Florența

În 1502, Leonardo a intrat în serviciul lui Cesare Borgia, ducele Romagniei și fiul papei Alexandru al VI-lea. În funcția sa de arhitect și inginer, Leonardo a supravegheat munca la fortărețele de pe teritoriul papal din centrul Italiei. În 1503 devenea membru al comisiei de artiști care trebuiau să decidă locul statuiei lui Michelangelo, David.

La sfârșitul anului, Leonardo a început să proiecteze decorarea marii săli a palatului Palazzo Vecchio. Subiectul era lupta de la Anghiari, o victorie glorentină în războiul cu Pisa. A realizat multe desene pentru această pictură și a realizat o schemă în mărime naturală, dar nu a terminat pictura. Schema însuși a fost distrusă în secolul 17, și pictura a supraviețuit numai prin copii, dintre care cea mai faimoasă e cea realizată de Rubens.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.