Leonardo

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.79

nivel: Liceu

Problema plagiatului si a prioritatii nu este atat de importanta, cat simplul fapt ca Leonardo, care a lucrat cu un echipament cit se poate de rudimentar si a trait intr-o perioada in care filozofii erau de parere ca lumina este produsa de ochi si reflectata de obiecte, a putut sa elaboreze o teorie ata de apropiata de cea gandita de un savant care a trait doua sute de ani mai tarziu, considerat d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leonardo

Problema plagiatului si a prioritatii nu este atat de importanta, cat simplul fapt ca Leonardo, care a lucrat cu un echipament cit se poate de rudimentar si a trait intr-o perioada in care filozofii erau de parere ca lumina este produsa de ochi si reflectata de obiecte, a putut sa elaboreze o teorie ata de apropiata de cea gandita de un savant care a trait doua sute de ani mai tarziu, considerat drept unul dintre marii fondatori ai Iluminismului stintific din Europa.

Leonardo este adesea criticat de oamenii de stiinta moderni precum si de filozofii si istoricii stiintei fiindca se considera ca a mers adesea prea departe cu afirmatiile lui, introducand ceea ce se considera a fi acum a fi idei mistice si metafizice in afirmatiile sale, ceea ce i-a intunecat rationamentul si descrierile.
Pe vremea lui Leonardo parea unanim acceptata ideea despre lumina si comportamentul acesteia ce era un amestec de ideologie aristoteliana si platonica. Cu exceptia notabila reprezentata de Alhazen si Pecham, se inregistreaza foarte putine progrese in teoria opticii din antichitate pina atunci. Leonardo si-a dat seama de acest lucru, era nemultumit ca trebuie sa se bizuie numai pe mostenirea intelepciunii antice si si-a propus sa formuleze o noua si detaliata teorie a luminii.

Prima lui concluzie originala si diametral opusa fata de ideile contemporanilor a fost aceea ca lumina are o viteza finita. In Manuscrisul F afirma: "Priveste la lumina si gandestete la frumusetea ei. Ichide si deschide ochii, apoi priveste la ea: ceea ce vezi acum nu exista mai inainte: si ceea ce a fost din ea, acum nu mai este."
Anticii acceptau parerea destul de vag dupa care natura merge pe calea cea mai rapida si mai usoara spre orice fel de concluzie. Luand aceasta idee drept punct de plecare, Leonardo a tras urmatoarea concluzie: "In natura, orice actiune are aloc pe calea cea mai scurta cu putina".
O fila cu insemnari si desene aflata acum la Biblioteca Regala din Windsor arata un experiment al lui Leonardo in care el descompune componentele luminii albe in partile sale constitutive, folosind o prisma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.