Leon Warlas unul dintre promotorii revolutiei marginaliste

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Leon Warlas unul dintre promotorii revolutiei marginaliste
Cu alte cuvinte, datorită muncii acestor autori de seamă, la sfarșitul secolului al XIX-lea izbugnește așa numita revoluție marginalistă în economie. Termenul de revoluție este foarte des utilizat în acea perioadă și nu numai, eveniment care propune două metode de abordare a analizei economice și anume: prima se refer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leon Warlas unul dintre promotorii revolutiei marginaliste

Referat despre Leon Warlas unul dintre promotorii revolutiei marginaliste
Cu alte cuvinte, datorită muncii acestor autori de seamă, la sfarșitul secolului al XIX-lea izbugnește așa numita revoluție marginalistă în economie. Termenul de revoluție este foarte des utilizat în acea perioadă și nu numai, eveniment care propune două metode de abordare a analizei economice și anume: prima se referă la faptul că valoarea unui bun este dată de cea de întrebuințare, iar a doua metodă pune acces pe faptul că teoria economică trebuie să apeleze la analiza marginală și nu la una a mediei.

Carl Menger, Leon Walras și Stanley Jevons pun bazele unei viziuni pozitive și pragmatice asupra utilității și valorii, baze ce vor fi dezvoltate, atingând apogeul în opera lui John Maynard Keynes, cel mai important economist de la începutului secolului XX. Conform marilor analiști economici, marginalismul economic se bazează pe determinarea mărimii valorii prin analiza utilității elementelor succesive dintr-un produs sau serviciu, sau a costurilor elementelor succesive ale factorilor de producție. Teoria explică valoarea prin cerere și ofertă coroborate cu alocarea resurselor rare, pe baza descreșterii eficienței marginale, dimensiunile acesteia fiind indicate în ultimă instanță de aprecierea atribuită acelei mărfi ce satisface valoarea cea mai mică în ierarhizarea făcută.

Cei trei autori au observat rapid faptul că principiile aplicate unui domeniu particular pot fi ușor generalizabile, de unde are loc și apariția temei centrale care scoate în evidență că: marginalismul aplică proceduri de maximizarea diferitelor variabile economice, judecate „ la limită”. Cu alte cuvinte se avea în vedere ultima unitate consumată, schimbată sau deținută dintr-un bun. Dacă s-ar încerca rezumarea randamentului marginalist la o frază, putem spune că utilizarea optimală a unei resurse date este realizată când nu se mai obține nici un câștig net prin deplasarea unei unitătăti din această resursă de la un loc la altul. Optimul se obține în condițiile unei egalități la limită a unităților marginale aferente resurselor folosite dintr-un domeniu în altul.

Această concepție este vazută ca un principiu universal.1 Prin urmare, deoarece este vorba de maximizarea funcțiilor obiectiv, nu trebuie să ne mirăm de faptul că utilizarea matematică apare ca o metodă de viitor, chiar dacă la acea vreme se considera că mai mulți autori o vor contesta. În concluzie, cele trei caracteristici ale marginalismului sunt următoarele: „maximizarea, ca o expresie a comportamentului”; „calculul marginal, ca principiu rațional”; „matematica devine instrument de analiză”. În cele din urmă, gândirea marginalistă, s-a limitat la identificarea celei mai bune utilizări a resurselor date, având tendința să presupună fixe ceea ce clasicii considerau ca fiind variabile și să facă din economia politică, în esență, o microeconomie statică.

Opera lui Leon Warlas, alături de cele ale lui Jevons și Menger, a fost cea de-a treia sursă a marginalismului. Cu toate că, la început aceasta figura ca fiind cea din urmă operă care confirma apariția acestei revoluții maginaliste și care a fost cel mai prost primită dintre toate, treptat s-a dovedit cu timpul că ea a devenit cea mai de seamă. Una dintre cele mai impunătoare opere alea lui Warlas care a marcat cu adevărat această perioadă a „ revoluției marginalismului ” a apărut în perioada 1874-1877 și se intitulează „ Elemente de economie politică pură ”. Ambiția acestui mare scriitor a constat în construirea, pas cu pas, de la simplu la complex și de la abstract la „real”, a unui model complet de echilibru general al economiei1.

Pornind de la o economie ce presupune schimbul a două bunuri, el o va generaliza la „m” bunuri, iar apoi după ce acesta introduce producția, formulează teoria prețurilor pentru factorii de producție, apoi cea a prețurilor capitalurilor și după aceasta, nu în cele din urmă, pe cea a teoriei creditului, economisirii și a banilor. Această construcție, de natură statică, este dublată pe parcurs la fiecare etapă de reflecții ale autorului potrivit cărora concurența permite atingerea echilibrului.

În ansamblu metoda de expunere surprinde, chiar dacă elementele utilizate într-o manieră exclusivă au drept scop scoaterea în evidență a limbajului folosit și anume cel matematic. Ca o urmare a acestei publicații, nu de puține ori au aparut acele momentele în care autorul a fost acuzat de formalism reproșându-i-se faptul că sacrifică probleme economice concrete în favoarea unei rigori himerice.

Acestei opinii i se opune celebra apreciere a lui J. Schumpeter care sare în ajutorul lui Warlas și care a facut acea afirmație devenită celebră și anume că: „În ceea ce privește economia pură, Warlas mi se pare drept cel mai mare economist. Sistemul său de echilibre economice relevă o originalitate revoluționară, întregul ansamblu dobândind calitatea unei sinteze clasice. Aceasta este singura operă economică care se poate pune, în raport cu rezultatele sale, alături de fizica teoretică ”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.