Lemn curbat, lemn mulat

2x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.07

nivel: Facultate

Proprietatile mecanice ale lemnului respectiv proprietatile sale elanstice,plastice si de rezistenta sub actiunea sarcinilorr exterioare depind de un numar mare de factori datorita atat marimii directiei naturii si vitezei de aplicare a fortelor cat si caracteristicilor structurii si proprietatilor fizice ale lemnului si produselor pe baza de lemn .

.................................[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lemn curbat, lemn mulat

Proprietatile mecanice ale lemnului respectiv proprietatile sale elanstice,plastice si de rezistenta sub actiunea sarcinilorr exterioare depind de un numar mare de factori datorita atat marimii directiei naturii si vitezei de aplicare a fortelor cat si caracteristicilor structurii si proprietatilor fizice ale lemnului si produselor pe baza de lemn .

...........................................................................

Presarea circulare a lemnului (trefilarea )

Presarea circulara sau trefilarea lemnului se aplica cu scopul de a se obtine piese rotunde atat in forma de cilindru masiv cat si tubure (bucse).Ea poate fi folosita si la presarea cilindrilor cu sectiunea transversala eliptica si chiar a celor cu sectiune hexagonala .

Pentru presarea presarea pieselor de lemn in forma de cilindri masivi sau tubulare se folosesc forme de presare care constau dintr-un ajutaj o matrita cilindrica (teava) si un manson auxiliar in forma de teava cu pereti subtiri . Inainte de presare bara de lemn este tratata termic sau termochimic . Forta totala necesara pentru presarea circulara a lemnului este dependenta de profiluri si dimensiunile sectiunii transversale a barei de gradul mediu de presare de regimul de tratatre taermica prealabila a lemnului de coeficientul de frecare de forma constructiva a matritei. Avand in vedere motivele prezentate in lucrarile forta necesara pentru trefilare .

Lemnul presat se caracterizeaza si prin valori superioare ale proprietatilor tahnolohice . Prin presare cresc rezistenta la uzura duritatea si proprietatile de prelucrabilitate ale lemnului. Acest lucru determina larga utilizare a lemnului presat (densificat ) la constructia unor ghidaje, bucse si lagare care lucreaza in conditii dificile de ungere cu multe substante abrazive . Functionand in aceiasi conditii lemnul presat poseda valori ale uzurii in timp apropiate de cele ale bronzului si fontei.

Cu cat densitatea lemnului presat creste , cu atat mai mare este durabilitatea lui la uzura . Aceasta este dependenta de directia miscarii fata de directia fibrelor si fata de planul de presare . Durabilitatea la uzura a lemnului fibrelor si perpendicular pe fibre . Gradul de presare ridicat determina obtinerea prin diferite prelucrari mecanice ( slefuire,honuire).a unor calitati superioare ale suprafetelor pieselor din lemn densificat .

Utilizarile lemnului presat

Datorita caracteristicilor sale fizico-mecanice superioare lemnul presat (densificat) isi gaseste o larga utilizare in practica . In industria mobilei la diferitele ornamentatii pe rodusele mobilei stil isi gasesc in ultimul timp o larga utilizare , piesele matritate si stampate prin presare . Acestea se executa in presare hidraulice prin folosirea unor matrite cu diferite forme si dimensiuni prin aplicarea unei presiuni in trepte gradat pentru a se evita ruperea fibrelor .

Lemnul presat chiar si in cazul cand are o densitate mare ,grad de presare ridicat este un corp poros si are suprafata acoperita in mare masura cu fibre scamosate . Datorita acestei structuri lemnul presat retine lubrifiantul pe suprafata sa mai bine decat bronzul sau decat orice alt metal de antifrictiune . Pe langa aceasta o parte din substantele de ungere se afla in porii lemnului presat cea ce inbunatateste conditiile de lucru ale lagarului de alunecare .

Cresterea vitezei de alunecare si a presiunii in lagarele confectionate din lemn presat (densificat) duce la scaderea coeficientului de frecare . Tot odata vitezele de lucru mari determina reducerea presiunii de contact in lagarele de alunecare.

Curbarea lemnului

Curbarea, ca de alt fel si mularea lemnului in diferite forme geometrice prezinta o serie de avantaje cum sunt :

- economie de material lemnos ;
- deformarea sub anumite forme relativ simpla si cu un consum redus la energie ;
- didpozitivede de incovoiere putin costisitoare;

Dezavantajele prelucrarii lemnului prin curbare se refera la cerintele ridicate privind calitatea materiei primei cat si la cantitatea mare de rebuturi in cazul respectarii regimului de tratare termica si a valorilor razei limita de curbare .

In anii socialismului sectorul industrializarii lemnului au obtinut realizari importante pe linia valorificarii superioare a uneia din cele mai valoroase bogatii naturale al tarii. Lemnul.

Liniile directoare de dezvoltare a industriei lemnului stabilite de partid au orientat activitatea intregii economii forestiere spre valorificarea superioara si integrala a mesei lemnoase in scopul cresterii lemnoase .

Sectoarele care utilizeaza elemente curbate ca industria de mobila curbata , industria de avioane de articole sportive , de butoaie de instrumente muzicale , industria navala au cunoscut o dezvoltare ascendenta prin volumul produselor prin gradul de inzestrare tehnica prin tehnologiile de fabricatie moderne aplicate prin utlizarea optima a materialelor si energiei cat si prin calitatea produselor obtinute .

Ponderea cea mai mare a elementelor curbate de lemn o are injdustria mobilei curbate care are o indelungata traditie in tara noastra . Inceputurile romanesti de mobile curbata dateaza din anul 1879 cand s-a construit la sighet cea dintai fabrica destinata produselor curbate .

Teoria curbarii lemnului

Procedee de curbare lemnului este deformare acestuia prin incovoiere sau prin incovoiere si presare dupa diferite directii in urma aplicarii unui tratament termic . Proprietatea de baza a lemnului care ii permite sa fie curbat si apoi in anumite conditii de temperatura si umiditate sa-si pastreze forma curba este ploasticitatea . Ca procedee de curbare in practica se aplica se aplica curbare simpla si curbarea complexa sau curbarea cu presare . Curbarea simpla nu modifica forma sectiunii transversale a lemnului si se pot distinge :

- curbare in sens transversal
- curbare frontala
- curbare lomgitudinala.

Fiecare din acestea poate fi realizata fie pe directia inelelor anuale adica in plan tangential fie in cea a razelor medulare in plan radial. Dintre cele trei feluri de curbare simpla in practica se aplica pe scara larga curbarea transversala intrucat prin acest mod de curbare se pot obtine piese cu diferite grade de curbura . In ultimul timp se acorda o atentie deosebita si curbarii frontale .

Lemnul curbat in acest fel este folosit la confectionarea bucselor de lagare pentru diferite masini . Curbarea complexa poate fi si ea realizata si ea in trei feluri si anume;

- curbarea transversala insotita de o presare concomitenta in planul de curbare;
- curbarea frontala combinata cu presarea transversala dintr-un plan perpendicular pe cel de curbare si curbarea longitudinala cu presarea transversala inb planul de curbare .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.