Legumicutura - prezentare generala

1x punct

categorie: Biologie

nota: 8.80

nivel: Liceu

Referat despre Legumicutura - prezentare generala
Obtinerea unor productii mari si de calitate este posibila numai la o aprovizionare corespunzatoare a plantelor cu elemente minerale si asigurarea unor relatii optime intre toti factorii de mediu. Valorificarea la un nivel corespunzator a potentialului genetic presupune cunoasterea particularitatilor nutritiei minerale ce se aplica speciilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legumicutura - prezentare generala

Referat despre Legumicutura - prezentare generala
Obtinerea unor productii mari si de calitate este posibila numai la o aprovizionare corespunzatoare a plantelor cu elemente minerale si asigurarea unor relatii optime intre toti factorii de mediu. Valorificarea la un nivel corespunzator a potentialului genetic presupune cunoasterea particularitatilor nutritiei minerale ce se aplica speciilor legumicole si a rolului fiziologic pe care-l joaca fiecare macro si microelememt in parte.

Efectul macro si microelementelor asupra plantelor legumicole este foarte complex si dependent de cantitatea absorbita si raportul dintre acestea. In primele faze de dezvoltare speciile legumicole au cerinte mai ridicate fata de elementele minerale. Acesta presupune o forte buna aprovizionare a solului, fara a pierde din vedere ca plantulele sunt sensibile la concentratia solutiei solului. De aceea trebuie sa se faca o fertilizare faziala a ingrasemintelor si ami ales a celor cu grad ridicat de solubilizare, cum sunr ingrasemintele cu azot. Produsele cu solubilizare lenta cum sunt ingrasemintele cu fosfor, pot fi administrate odata cu pregatirea de baza a solului.

SITUATIA PRODUCTIEI DE LEGUME IN SERA
Serele
Serele sunt constructii speciale din lemn si sticla, metal si sticla sau alte materiale moderne, menite sa creeze microclimat favorabil plantelor atunci cand conditiile naturale de mediu sunt diferite de cerintele diverselor specii pe care dorim sa le cultivam. Terenul pe care se va construi sera este bine sa aiba expozitie sudica pentru a avea o iluminare naturala. Pentru a favoriza scurgerea apei, inclinatia optima a terenului este de la nord la sud, iar apa freatica trebuie sa se gaseasca mai jos de 1,5-2m sau se va face drenarea solului, in cazul serelor de productie si a rasadnitelor. In cazul serelor de dimensiuni mici, pe care le construim pentru pastrarea colectiilor personale de plante si unde nu exista culturi direct pe sol, se va face pardosirea si racordarea la instalatia de canalizare pe care o avem in casa. Nu trebuie sa uitam racordarea la instalatia de apa curenta.

Constructia trebuie sa fie rezistenta dar sa contina cat mai putine elemente opace. Cel mai des intalnite sunt serele cu acoperis in doua ape, peste care soarele trece de la est la vest, asigurandu-se lumina pe tot parcursul zilei, avantaj pe care il au si serele cu acoperis in forma de cupola. Acoperisul trebuie sa fie prevazut cu instalatie pentru umbrire sau jaluzele, pentru perioada de vara si ferestre (lufturi de coama) pentru aerisire, controlul temperaturii si umiditatii.

Aerisirea prin ferestrele laterale duce la formarea curentilor de aer, ceea ce ar dauna plantelor. Incalzirea serei se va face de jur-imprejurul peretilor, pentru a avea un strat de aer cald si pentru a topi zapada in timpul iernii. In privinta temperaturii in sera, vom tine seama de faptul ca exista cerinte diferite ale plantelor fata de acest factor si eventual vom compartimenta sera. Pentru a cultiva plante tropicale, temperatura nu trebuie sa scada sub 16-18 grade C, iar pentru plante cu pretentii mici fata de caldura in timpul iernii, cum sunt citricele, azaleele, cactusii, este nevoie de o temperatura de 5-6grade C. Vom tine cont de faptul ca atunci cand temperatura aerului de afara scade va trebui sa facem fata condensului care apare si care trebuie sa fie colectat pentru a nu ajunge pe frunze. Depunerile de verzeala, calcar sau rugina de pe geamuri trebuie curatate pentru a nu impiedica accesul luminii in interior.

Structura de rezistenta va fi si ea intretinuta periodic prin curatare si dupa caz vopsire. Pentru controlul tuturor factorilor: lumina, aer, caldura, umiditate se pot folosi sisteme de control electronic care declanseaza instalatii de incalzire, aerisire, umbrire, ploaie sau ceata artificiale, de udat sau pentru administrarea ingrasamintelor si combaterea bolilor si a daunatorilor.

In anul 2003 suprafata totala de sere din Romania a fost de 1.378 ha din care 418 ha sere calde, conform datelor preliminate. Principalele unitati producatoare de legume de sera, in sere calde sunt:
- SC Leoser SA
- SC Berser SA
- SC Codlea SA
- SC Orser SA
- SC Agroser SA
- SC Leader International SA
Productia intensiva de legume de sera se desfasoara in doua cicluri de productie :
- ciclul I ( 1XI-30VI)
- ciclul II ( 1 VII-31 XII)

Eficienta economica si randamentele obtinute pe hectarul de sera sunt conditionate de realizarea factorilor de crestere si dezvoltare a plantelor, in spatiul de cultura, prin compensarea influientelor climatice exteriare cu energia termica. Cheltuielile cu energia termica au o pondere de peste 65% din costul produselor de sera. Productia de legume de sera dupa anul 1990 a scazut ca urmare a micsorarii suprafetelor de sere incalzire, dar in anul 2002 se remarca o crestere a acesteia, dupa cum urmeaza :

Pentru anul 2004 principalele legume cultivate in sere au fost :
-tomate;
-castraveti;
-varza;
-ardei;
-alte legume

Pentru dezvoltarea durabila a sectorului legume de sera din Romania, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va sustine in continuare unitatile producatoare existente cat si pe cele noi, care se vor infiinta. Pentru anul 2005 este sustinuta in continuare productia marfa la sere, iar propunerile sunt de la 3000 lei/kg, in anul 2004 la 5000 lei/kg
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.