Legiunea Arhanghelul Mihail

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Totusi trecand prin mari suferinte si dand numeroase jertfe ca intotdeauna, atat pe campul de lupta cat si in spatele frontului, poporul roman a depasit cu bine primul razboi mondial. Se afirma de multe ori ca 1 Decembrie 1918 a reprezentat ora astrala a Romaniei, aceasta fiind momentul cel mai glorios din toata exitenta neamului romanesc. Romania a fost intre tariel care existau deja in 1914, int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legiunea Arhanghelul Mihail

Totusi trecand prin mari suferinte si dand numeroase jertfe ca intotdeauna, atat pe campul de lupta cat si in spatele frontului, poporul roman a depasit cu bine primul razboi mondial. Se afirma de multe ori ca 1 Decembrie 1918 a reprezentat ora astrala a Romaniei, aceasta fiind momentul cel mai glorios din toata exitenta neamului romanesc. Romania a fost intre tariel care existau deja in 1914, intrand dupa cum am afirmat ?????? in razboi avand impresionante pierderi materiale si catastrofice sacrificii umane, a reusit sa obtina totusi mai avantaje teritoriale si un imens numar de locuitori.

Vechile provincii romanesti, Transilvanai, Banat, Basarabia si Bucovina, bogate in resurse naturale si chiar industriale au fost cuprinse in frontierele Vechiului Regat format din provinciile Moldova si Muntenia. Astfel, de la 7.500.000 de locuitori in 1913, Romania a ajuns la 16.500.000 in 1922, iar teritoriul de asemenea s-a dublat. Dar toate acestea nu s-au obtinut fara uriase varsari de sange; in razboiul scurt pe care l-a purtat impotriva Puterilor Centrale, trupele romane au suferit pierderi foarte mari:

dupa cifrele Departamentului de Razboi al Statelor unite ale Americii, acestea au ajuns la 71, 4 % din totalul celor 750.000 de oameni mobilizati- ceea ce inseamna mai mult de o jumatate de milion de morti, raniti, prizionieri si disparuti. Proportia victimelor in randul populatiei civile a fost de asemenea cutremuratoare; cea mai ridicata din toate tarile participante la razboi .
Intr-o scurta perioada de numai doi ani mica tara- Regatul Romaniei devenita independenta de abia in 1877 a devenit deocamdata- mai ales pozitiei abile a regelui Ferdinand si primului ei ministru Bratianu- o putere regionala de care trebuia sa se tina seama in spatiul Euopei central rasaritene si balcanice.

Sperantele erau imense si pentru cei mai multi calitatea de roman era atunci un privilegiu. Pe langa marile emotii istorice se prevedeau idealuri usor de realizat, schimbari sociale de mare importanta. Bancherii si burghezia din straturile cele mai inalte al societatii aveau inaintea lor o piata nationala dublata, mii de noi consumatori, mijloace de productie, surse de materii prime usor de folosit, mijloace de productie abandonate de propietarii maghiari din Transilvania, cu toate ca pentru acestea statul roman va fi implicat in procese interminabile cu Ungaria- asa numitul proces al ?????? stins abia in 1930.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.