Legitima aparare

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Liceu

(2) Este in stare de legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material si real, indreptat impotriva sa, a altei persoane sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.(3) Este in legitima aparare si persoana care savarseste fapta, prevazuta
la alin. (2), pentru a impi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legitima aparare

(2) Este in stare de legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a respinge un atac direct, imediat, material si real, indreptat impotriva sa, a altei persoane sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public.(3) Este in legitima aparare si persoana care savarseste fapta, prevazuta
la alin. (2), pentru a impiedica patrunderea, insotita de violenta periculoasa pentru viata sau sanatatea persoanei ori de amenintarea cu aplicarea unei asemenea violente, intr-un spatiu de locuit sau intr-o alta incapere.

Prin reglementarea legitimei aparari nu se recunoaste dreptul de a comite fapta prevazuta de legea penala intr-o asemenea imprejurare, ci ca legea penala riu intervine datorita existentei unor situatii deosebite, care impun celui care actioneaza un anumit comportament iesit din comun. Fapta comisa in stare de legitima aparare nu a fost niciodata pedepsita. Romanii spuneau ca este ingaAZduit a respinge forta prin forta, si acest drept il are omul de la natura. "Atunci cand viata noastra e primejduita de silnicia hotilor sau de armele vrajmasilor -spunea Cicero -, orice chip ce ne ingaduie scaparea este bun si cinstit." Pravila lui Caragea prevedea:

"Cine va omori aparindu-si viata de primejAZdie nevinovat este..." La fel si Pravila lui Vasilelupu: "Cela ce ucide pre omul cela ce vine asupra lui sa-1 ucida nu se va certa niciodata, iara de va merge nestine sa ucida pre cineva si acela il va intimpina si-1 va ucide pre dinsul, atunci sa nu se cheme ca l-au ucis nestine, ca sa dzica ca s-a ucis singur. De-a lungul timpului conceptul a evoluat. in doctrina gasim numeroase incercari de identificare a fundamentului acestei categorii juridice; in functie de opiniile exprimate s-au conturat doua tipuri de teorii asupra fundamentuAZ lui legitimei aparari, si anume teoriile subiective si teoriile obiective.

Potrivit teoriilor subiective (teoria instinctului de conservare si teoria constringerii morale) legitima aparare se fundamenteaza pe invincibilitatea instinctului omenesc de aparare in fata unui atac care ii pune in primejdie viata sau integritatea corporala. Acestea au fost criticate de sustinatorii opiniiAZlor dupa care legitima aparare ar fi un drept, mentionindu-se si faptul ca ele ignora caracterul injust al agresiunii.In cadrul teoriilor obiective (teoria negatiei injustului, teoria retributiei raului prin rau, teoria coliziunii de drepturi si obligatii, teoria apararii publice subsidiare, teoria utilitatii speciale, teoria exercitiului functiei publice, teoria dreptului subiectiv cu caracter public)

- legitima aparare este privita ca o cauza obiectiva de justificare, ce actioneaza in tem, actiunea sa fiind conforma drepAZtului. Aceste teorii resping ideea constrangerii psihice si sustin ca legitima apaAZrare ar fi un drept, conferit de lege celui aflat in fata unui atac. Deci, in prezenta unui drept nu se poate vorbi de vinovatie si de raspunderea penala a faptuito-rului. Aceste teorii, desi interesante, nu pun in lumina esenta reala a legitimei aparari si contin unele idei care nu pot fi acceptate. Fundamentul real al inlatuAZrarii caracterului penal al faptei, in caz de legitima aparare, este constringerea psihica si, deci, absenta vinovatiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.