Legitatile geografice generale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Fiecare component si parte structurala se dezvolta dupa legi proprii. Datorita unei intense interactiuni, componentii inv. geogr. Constituie un sistem unitar. De aceea orice influenta sau schimbare exercitata asupra unei parti structurale poateprovoca modificari profunde in tot sistemul. De ex: cresterea CO2 in atmosfera intensifica "efectul de sera", iar ca rezultat se topesc ghetarii, se ridica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legitatile geografice generale

Fiecare component si parte structurala se dezvolta dupa legi proprii. Datorita unei intense interactiuni, componentii inv. geogr. Constituie un sistem unitar. De aceea orice influenta sau schimbare exercitata asupra unei parti structurale poateprovoca modificari profunde in tot sistemul. De ex: cresterea CO2 in atmosfera intensifica "efectul de sera", iar ca rezultat se topesc ghetarii, se ridica nivelul oceanului planetar. Reducerea cantit. de CO2 ar cauza racirea climei si extinderea ghetarilor conditionind scaderea nivelului Oceanului Planetar si extinderea uscatului.

Deci modificarea doar a unui singur component poate provoca schimbari radicale in intreg invelisul geogr.
2)Zonalitatea
Reprezinta succedarea unor fisii alungite de la Ecuator spre poli, in directie latitudinala, orientate in lungul paralelelor. Zonalitatea e cauzata de forma Pamintului, pozitia axei polilor, rotatia Pamintului, pozitia Pamint. fata de Soare, care in ansamblu determina repartitia radiatiei solare cu valori descrescinde de la Ecuator la Poli.

Repartitia zonala a energiei solare determina o distributie zonala a caldurii si formarii zonalit. termice. Daca supraf. Pamintului ar fi omogena, atunci zonele ar reprezenta niste fisii alungite orientate strict in directie latitudinala. Insa neomogenitatea suprafetei active determina abaterea structurii zonale de la schema ideala. In regiunile montane apare etajarea pe verticala. Gradul de diferentiere a spectrelor zonalitatii verticale e conditionat de latitud. si altitud. muntelui.

Zone geografice- fisii alungite pe directia paralelelor, care se caracterizeaza prin omogenitatea relativa a bilantului radiativ a conditiilor termice, caracterul circulatiei maselor de aer.
Subzone geografice- se delimiteaza in cadrul zonelor naturale dupa umeditate, conditii termice, vegetatie, tip de sol. De ex. in zona silvica se disting subzonele: padurile conifere (taiga), pad. mixte, pad. foioase.

3) Azonalitatea
In invelisulgeografic actioneaza factori ce isi au izvorul energetic in interiorul Pamintului si care creeaza neomogenitati in cadrul zonelor naturale. Acesti factori se numesc azonali. Aparitia ozonalitatii este conditionata de procesele tectonice, seismice, vulcanice. Ca consecinte in scoarta terestra apar forme majore de relief: depresiunile oceanice si blocurile continentale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.