Legislatie si norme

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cadrul cursului se doreste realizarea unei punti intre elementele tehnice ale calitatii si aspectele juridice specifice, abordarea fiind facuta prin prisma interesului particular cat si al celui general.
In cadrul Modulul 1 se prezinta succint cateva aspecte specifice Dreptului si a modului de reglementare juridica a calitatii. Este important sa aveti clar notiunile pentru ca sa intelege[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legislatie si norme

In cadrul cursului se doreste realizarea unei punti intre elementele tehnice ale calitatii si aspectele juridice specifice, abordarea fiind facuta prin prisma interesului particular cat si al celui general.
In cadrul Modulul 1 se prezinta succint cateva aspecte specifice Dreptului si a modului de reglementare juridica a calitatii. Este important sa aveti clar notiunile pentru ca sa intelegeti cum si unde legislatia ar putea interveni in procesul de asigurare a calitatii din organizatia in care lucrati.
Intreaga viata sociala este guvernata de norme, dar nu toate aceste norme sunt norme juridice - exista norme morale, norme religioase, norme tehnice.

Normele juridice intervin in toate domeniile vietii sociale in care statul a considerat ca este necesara interventia unei reglementari. Astfel, nu vor fi regasite norme juridice in aspecte ce tin exclusiv de sfera morala, ori in sfera tehnica, decat in masura in care adoptarea acestora a fost considerata necesara pentru bunul mers al societatii.
Normele de drept (sau normele juridice) sunt asadar regulile stabilite de catre autoritatea publica, care reglementeaza raporturile dintre oameni si care, in cazul in care nu sunt respectate, pot fi aduse la indeplinire prin forta coercitiva a statului.

Sistemul juridic al unui stat este alcatuit din ansamblul normelor juridice aplicabile in acel stat. Constitutia - este actul normativ suprem in stat. Normele constitutiei sunt obligatoriu sa fie respectate in cuprinsul tuturor celorlalte legi. Constitutia este adoptata de Parlament, care este organul legiuitor al statului (Vezi ANEXA). Legea - este actul normativ adoptat de Parlament, prin care acesta reglementeaza cele mai importante domenii ale vietii sociale. In constitutie este indicat asa-numitul "domeniu al legii".
Codurile - sunt legi mai ample, care reglementeaza un sistem de probleme - Codul Civil, Codul Penal, Codul Familiei, Codul Muncii, Codul Silvic.

Hotararile Guvernului (prescurtate de regula H.G.) - sunt adoptate de Guvern, care este organ executiv, nu legiuitor. Prin urmare, hotararile Guvernului vor cuprinde norme adoptate pentru punerea in aplicare, pentru executarea legilor - fie detaliaza, fie expliciteaza continutul normelor cuprinse in legi. Ordonantele Guvernului (prescurtate de regula O.G.), sau Ordonantele de Urgenta ale Guvernului (prescurtate de regula O.U.G.) - sunt acte normative emise de Guvern atunci cand Parlamentul ii delega acestuia puterea de a emite legi, pentru anumite domenii.

upa adoptarea unei O.G. sau O.U.G, Parlamentul adopta o lege prin care aproba sau respinge acest O.G. sau O.U.G.. Aceasta se petrece dupa un anumit interval de timp, atunci cand Parlamentul poate introduce acest punct pe ordinea sa de zi. Spre deosebire de Guvern, care lucreaza in tot timpul anului, Parlamentul se intruneste numai in doua sesiuni ordinare pe an si, daca este convocat special, in sesiuni extraordinare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.