Legislatia nationala si abordari internationale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Desi cazurile de violenta domestica erau destul de raspandite, fenomenul in perioada comunista a fost ignorat din motive pur idiologice. Dupa 1990, au fost realizate studii de mica intindere care nu ofera insa o viziune de ansamblu asupra acestui tip de violenta. In raportul organizatiei americane Minnesota Advocates for Human Rights, Lifting the Last Curtain (1995), se constata faptul ca violent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legislatia nationala si abordari internationale

Desi cazurile de violenta domestica erau destul de raspandite, fenomenul in perioada comunista a fost ignorat din motive pur idiologice. Dupa 1990, au fost realizate studii de mica intindere care nu ofera insa o viziune de ansamblu asupra acestui tip de violenta. In raportul organizatiei americane Minnesota Advocates for Human Rights, Lifting the Last Curtain (1995), se constata faptul ca violenta domestica este o problema frecventa in Romania. Statul roman apare ca neindeplinindu-si obligatiile privind protejarea femeilor de violentele comise in familie au sanctionarea adecvata a sotilor violenti si dezvoltarea unor programe juridice, politice, administrative si culturale cu scopul de-a preveni violent 949c23j ;a impotriva femeilor. [1]

Violenta in familie a devenit un subiect de discutie in Romania abia dupa 1995. Anul respectiv nu reprezinta o cotitura, nu este data unui eveniment important care a determinat modificari majore, ci este doar un jalon orientativ. Urmand logica abordarii problemelor societatii romanesti in tranzitie, atunci s-a ajuns pe firul rezolvarii situatiei copilului abandonat, la motivele abandonului, apoi la familia cu probleme sociale si in sfarsit la violenta in familie.

Desi intre anii 1997 si 1999 au fost propuse numeroase modificari ale codului penal, nici pana in acest moment violenta domestica nu este pe deplin reglementata, ea putand fi sanctionata doar prin dispozitiile generale care incrimineaza actele de violenta.

Cadrul legislative in care s-a pus problema violentei in familie a fost Codul Penal dinainte de 2000, care nu mentioneaza ca infractiune separata violenta domestica. Ceea ce a facut ca in practica sa fie redusa si sa depinda posibilitatea de interventie de modul de care angajatii institutiilor abilitate intelegeau si aplicau legea. In aceasta perioada, initiativele practice inregistrate, au fost putine si s-au lovit de rezistente majore. Organizatiile non-guvernamentale au fost astfel cointeresate economic sa studieze terenul, sa caute posibilul grup de beneficiari, datele concrete ale problemei si sa-si defineasca nevoia de expertiza necesara pentru demararea unui proiect.

Totodata au aparut si initiativele guvernamentale si trebuie sa mentionam alaturi de infiintarea centrului pilot de actiune si sprijin impotriva violentei domestice - Policlinica Titan Bucuresti (Ministerul Sanatatii si Familiei) si preocuparea constanta a IGP - Serviciul de prevenire si combaterea infractionalitatii, de a realiza programe destinate problematicii victimizarii femeilor (educatie pentru prevenirea victimizarii femeilor in special in privinta infractiunii de viol). O realizare importanta a acestui serviciu a fost studiul privind femeia si criminalitatea, unde un capitol important este destinat violentei domestice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.