Legile organice si legile ordinare

1x punct

categorie: Drept

nota: 8.02

nivel: Facultate

In ierarhia legislativa legile organice constituie un esalon intermediar intre legile constitutionale si cele ordinare.Aceste legi se constituie in legi tematico structural reprezentind o dezvoltare normelor constitutionale.

Pot intervene numai in domenii deosebit de importante pentru care legislativul considera necesara adoptarea de legi organice.Domeniile care se reglementeaza p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legile organice si legile ordinare

In ierarhia legislativa legile organice constituie un esalon intermediar intre legile constitutionale si cele ordinare.Aceste legi se constituie in legi tematico structural reprezentind o dezvoltare normelor constitutionale.

Pot intervene numai in domenii deosebit de importante pentru care legislativul considera necesara adoptarea de legi organice.Domeniile care se reglementeaza prin legea organic stabilite de art. 72 alin 3 lit. a) din Constitutia RM si anume :sistemul electoral.,organizarea si desfasurarea referendumului ,organizarea si functionarea parlamentului,organizarea si functionarea guvernului,organizarea si functionarea partidelor politice etc.

In conformitate cu aceste articole din Constitutie prin lege organic se mai reglementeaza si alte domenii,se deosebeste in acest caz o categorie de legi care poate fi numita “ categoria legilor statutare “prin intermediul carora se instituie juridic diferite organe ale statului, noi elemente social statale de reglementare si administrare si solutionare a conflictelor sociale.

In acest caz legea organic constituie mijlocul solutionarii unei situatii sociale tipologice de aparitie a necesitatii interventiei legiuitorului in domeniul relatiilor sociale.Aceasta categorie de legi se adopta cu votul majoritatii deputatilor alesi dupa cel putin 2 lecturi iar modificare,completarea si abrogarea lor sau ale unor dispozitii ale acestora se fac tot printr-o lege organic conf procedurii stabilite in acest sens.

Prin lege organica se reglementeaza:a) sistemul electoral;
b) organizarea si desfasurarea referendumului;
c) organizarea si functionarea Parlamentului;
d) organizarea si functionarea Guvernului;
c) organizarea si functionarea Curtii Constitutionale,a Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a contenciosului administrativ;

f) organizarea administratiei locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala;
g) organizarea si functionarea partidelor politice;
h) modul de stabilire a zonei economice exclusive;
i) regimul juridic general al proprietatii si a mostenirii;
j) regimul general privind raporturile de munca , sindicatele si protectia sociala;

k) organizarea generala a invatamintului;
l) regimul general al cultelor religioase;
m) regimul starii de urgenta, de asediu si de razboi;
n) infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora;
o) acordarea amnistiei si gratierii;
p) celelalte domenii pentru care, in Constitutie,se prevede adoptarea de legi organice;
r) alte domenii pentru care Parlamentul considera necesara adoptarea de legi organice.
(4) Legile ordinare intervin in orice domeniu al relatiilor sociale, cu exceptia celor rezervate legilor constitutionale si legilor organice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.