Legile fundamentale ale logicii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

2. In vorbirea curenta, folosim termenii: lege a realitatii obiective si lege a stiintei.
Precizare: in primul caz, este vorba despre raport, raporturi existente obiectiv, iar in cel de-al doilea caz, este vorba despre raportul obiectiv descoperit si reflectat in planul cunoasterii, consemnat ca rezultat al cercetarii stiintifice. Tot astfel, se impune distinctia intre, pe de o parte, lege[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legile fundamentale ale logicii

2. In vorbirea curenta, folosim termenii: lege a realitatii obiective si lege a stiintei.
Precizare: in primul caz, este vorba despre raport, raporturi existente obiectiv, iar in cel de-al doilea caz, este vorba despre raportul obiectiv descoperit si reflectat in planul cunoasterii, consemnat ca rezultat al cercetarii stiintifice. Tot astfel, se impune distinctia intre, pe de o parte, lege a realitatii, respectiv a cunoasterii stiintifice si pe de alta parte, lege ca norma juridica fundamentala, creata de oameni si deci cu caracter subiectiv.

3. Analizand raporturile dintre toate celelalte stiinte particulare, din perspectiva
legilor cu care opereaza, pe de o parte, si legile logicii ca stiinta, pe de alta parte, vom constata ca exista atat asemanari cat si deosebiri. Asemanari: a). atat unele (legile din stiintele celelalte), cat si celelalte (legile din logica) au caracter obiectiv, in sensul ca sunt reflectarea diferitelor raporturi esentiale, necesare si repetabile din realitatea inconjuratoare; b). ambele tipuri nu pot fi nici anulate si nici modificate. Ele pot fi doar cunoscute si trebuie sa fie cunoscute si folosite in interes sociouman.

Deosebiri: a). legile logicii se deosebesc de legile celorlalte stiinte prin faptul ca legile oricarei alte stiinte actioneaza intr-un domeniu limitat de realitati, adica numai in domeniul pe care-l studiaza stiinta respectiva, pe cand legile logicii sunt prezente in orice domeniu in care gandirea investigheaza realitatea; b). legile celorlate stiinte se intemeiaza pe raporturile cele mai simple, esentiale si universale pe care le reflecta legile gandirii logice. Aceste raporturi logice, pe cat de simple, pe atat de esentiale, pot fi intalnite oricand si oriunde.

Astfel, indiferent de obiectul din realitate, putem stabili ca o anumita insusire apartine obiectului respectiv, iar alta nu-i apartine. Tot astfel, putem stabili ca o insusire sau alta nu poate, in acelasi timp, sa apartina si sa nu apartina obiectului respectiv. Ori, faptul acesta, ca o insusire anumita nu poate, in acelasi timp, sa apartina si sa nu apartina unui obiect oarecare din realitatea obiectiva, constituie tocmai continutul obiectiv al uneia din legile fundamentale ale logicii, legii noncontradictiei, lege logica valabila pentru orice idee sau judecata, oricat de diferit ar fi continutul obiectiv pe care il reflecta.

Ca urmare, putem spune ca in stabilirea adevarurilor pe care le urmaresc, studiind un domeniu sau altul al realitatii, oamenii de stiinta trebuie sa respecte cu strictete cerintele legilor fundamentale ale gandirii corecte, logice. Notiunile pe care le folosesc, judecatile si rationamentele pe care oamenii de stiinta le fac cu privire la fenomenele si procesele studiate sunt corecte numai in conditiile in care respecta cerintele formale (specifice logicii) de corectitudine si care duc la o concluzie adevarata, numai atunci cand premisele sunt, de asemenea, adevarate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.