Legile - perceptiile

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Experienta traita, motivatia, memoria si emotiile pot influenta perceptia. De exemplu, perceptia vizuala a unui cutit este aceeasi, deoarece exista modalitati innascute de a organiza informatia vizuala. Dar cutitul poate avea semnificatii perceptive unice pentru fiecare individ: daca a fost atacat de cineva cu un cutit, daca are un cutit de vanatoare asemanator sau atunci cand se intreba daca ar f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legile - perceptiile

Experienta traita, motivatia, memoria si emotiile pot influenta perceptia. De exemplu, perceptia vizuala a unui cutit este aceeasi, deoarece exista modalitati innascute de a organiza informatia vizuala. Dar cutitul poate avea semnificatii perceptive unice pentru fiecare individ: daca a fost atacat de cineva cu un cutit, daca are un cutit de vanatoare asemanator sau atunci cand se intreba daca ar fi bun pentru a-l folosi la bucatarie.

In continuare vom descrie proprietatile organizarii perceptive specifice tuturor oamenilor si vom analiza cateva dintre modalitatile care fac ca perceptia sa fie individuala.

1. Legile perceptiei
Teoria imaginii sau semnului
Helmholtz examineaza modul in care oamenii percep vizual lumea tridimensional, in conditiile in care imaginea care se formeaza pe retina este bidimensionala. Helmholtz considera ca fara experienta anterioara, invatare si memorie nimic din ceea ce vedem nu ar avea sens.

Conform acestei teorii, atunci cand citim un text dintr-o carte se produce corelarea senzatiei vizuale cu experienta de atingere si manipulare a cartii. Helmholtz considera ca distingerea unei forme din fundal necesita experienta. De asemenea, crede ca fiecare imagine care ajunge la retina, trebuie prin experienta sa fie un semn care sa se potriveasca cu informatia pe care o are observatorul.

Teoria perceptiei directe
Daca ceea ce sugereaza Helmholtz este adevarat, adica invatarea este cheia distingerii unei forme de fond, cum se explica faptul ca noii nascuti se descurce atat de bine cu stimulii externi? Gibson argumenteaza ca oamenii sunt predeterminati genetic si biologic de la nastere sa dea sens perceptiei lumii inconjuratoare.

Astfel, caracteristici importante, cum ar fi forma, distanta si marimea obiectelor, sunt percepute datorita mecanismelor innascute pe care le detin membrii sanatosi ai unei specii. Astfel de mecanisme sunt celulele specializate pentru detectia culorilor sau miscarii. Se sustine ideea existentei unei perceptii directe, realizate prin mecanisme innascute.

Gibson vorbeste despre invariantele observabile, care intervin in perceptia vizuala si care pot genera informatii despre distanta, miscarea sau forma obiectelor. Un astfel de invariant este gradul de detaliu, adica diferentele de detaliu. Suntem capabili sa vedem mai multe detalii ale obiectelor care ne sunt apropiate si mai putine pentru obiectele care sunt la distanta. Gibson considera ca mecanismele senzitive innascute ale gradului de detaliere sunt folosite ca invariant pentru estimarea marimii unui nou obiect, fara a fi necesara experienta anterioara.

Exista si studii care sustin ambele explicatii ale perceptiei: invatarea, experienta anterioara si organizarea neurobiologica. Perspectivele moderne ale psihologiei considera ca aceste puncte de vedere nu se exclud. Aspecte din ambele teorii sunt implicate in fiecare organizare perceptiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.