Legendele olimpului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.05

nivel: Liceu

Este de subliniat faptul ca Al. Mitru a dat o deosebita importanta mitului prometeic dorind astfel sa lege printr-un fir logico cronologic diferite mituri intre ele si pentru a-i da lui Prometeu valoarea unui simbol al luptei pentru stapanirea tainelor naturii.

Hesiod a fost determinat sa scrie Teogonia, “nasterea zeilor” de haosul care domnea in mitolo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legendele olimpului

Este de subliniat faptul ca Al. Mitru a dat o deosebita importanta mitului prometeic dorind astfel sa lege printr-un fir logico cronologic diferite mituri intre ele si pentru a-i da lui Prometeu valoarea unui simbol al luptei pentru stapanirea tainelor naturii.

Hesiod a fost determinat sa scrie Teogonia, “nasterea zeilor” de haosul care domnea in mitologie, haos provocat de nenumaratele mituri contradictorii atat in ceea ce priveste faptele zeilor cat mai ales in ceea ce priveste momentul aparitiei lor in lume caci, in imaginatia grecilor, zei s-au nascut ca si oamenii. Ca si Hesiod, Al. Mitru a trebuit sa dea ordine cronologica miturilor conducandu-se dupa Hesiod dar introducand si unele elemente personale. Problema esentiala care se punea era aceea ca un zeu sa nu apara pe scena mai inainte de a fi creat asa cum de pilda, la Hesiod, Eros este stapanul inimi zeilor si oamenilor, cand zeii si oamenii nici nu existau. Tocmai de aceea Al. Mitru a procedat cu multa atentie si logica introductand mitul lui Prometeu pentru a explica in acest fel aparitia oamenilor, opera a mainilor lui Prometeu.

Oricat de importanta ar fi problema cronologiei miturilor, esentialul il constituie continutul lor pentru ca diferitele variante ale aceluiasi mit prezinta personajul mitologic despre care este vorba in lumini diferite. De exemplu in “Iliada” Afrodita, zeita frumusetii, se amesteca in lupte fara sa-si dea seama ca nu este in stare sa le poarte ba chiar este ranita de un muritor. In cartea a VIII-a a “Osideei” zeita Afrodita este pedepsita de Hefaistos facand o plasa de aur invizibila in care a prins-o alaturi de Ares, in rasul tuturor zeilor.

La poeta Safo, Afrodita ne apare in alta lumina fiind numita “nemuritoare”, “fiica a lui Zeus”, care salasluieste in palatul de aur al tatalui sau. Pentru poetul roman Lucretiu, Afrodita-Venus este: datatoare de viata prin care iau fiinta toate vietuitoarele de pe pamant. Asadar, Afrodita-Venus a capatat la Lucretiu o maretie pe care nu o avea la homer dar a inceput sa o capete la Safo.

In prima parte a “Legendelor Olimpului” putem distige urmatoarele trasaturi principale:
1. Autorul a depus un efort staruitor de a motiva logic si psihologic trecerea de la un mit la altul si diferitele actiuni in cadrul aceluias mit.
2. Autorul a ales miturile, legendele si versurile cele mai cunoscute si interesante.
3. A cautat sa armonizeze versiunile contradictorii intr-o sinteza in care predomina punctul de vedere moral.
4. Motivaea rationala a alegerii si ordinei cronologice a miturilor pe care mitul prometeic o ilustreaza in chipul cel mai luminos.

In “Legendele Olimpului” Al. Mitru expune mituri si legende pecar imaginatia greaca le-a tesut in jurul unor oameni numiti in greceste “eros”. Exista o distinctie esentiala inre zei si eroi. Zeii erau niste fiinte pur imaginare pe cand multi dintre eroi au trait in realitate iar imaginatia nu a facut alt ceva decat sa le mareasca peste fire personalitatea. Zeus nu a existat. Ahile, Agamemnon, Menelau, Ulise au fost insa oameni care au luptat sub zidurile Troiei.

In legendele sespre eroi asistam la o incordare a tuturor puterilor fizice si morale ale pamantenilor spre a birui fortele vrejmase si a ridica viata si demnitatea omului deasupra tiraniei si mizeriei.
In imaginatia grecilor, Zeus trona maiestuos in Olimp dar pe pamant, eroul Heracle infruntand mania Herei, ucigand monstri si biruind oameni nelegiuiti, a fost socotit vrednic de Olimp.

Spre a ne da mai bine seama de felul in care s-au plasmuit legendele, este necesar de a cerceta intelesurile pe care le-a capatat cuvantul “erou”. Linia evolutiva a semanticei cuvantului “erou” a fost:
1. stapan, nobil sef, comandant militar;
2. combatant;
3. om distins prin nastere, talent, vitejie;
4. semizeu;
5. muritor ridicat dupa moarte la rangul de semizeu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.