Legaturile dintre BCE si Romania pe perioada de criza

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor me[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legaturile dintre BCE si Romania pe perioada de criza

Baza legala pentru politica monetara unica o constituie Tratatul de instituire a Comunitatii Europene si Statutul Sistemului European al Bancilor Centrale (SEBC) si al Bancii Centrale Europene. BCE este centrul Eurosistemului si al SEBC, indeplinind impreuna cu acestea sarcinile ce le-au fost atribuite.Sistemul European al Bancilor Centrale include BCE si bancile centrale nationale ale statelor membre UE, indiferent daca acestea au adoptat sau nu moneda unica. Eurosistemul include BCE si bancile centrale nationale ale acelor state membre care au adoptat euro.

Zona euro este constituita din acele state membre care au adoptat moneda euro.Structurile de conducere ale BCE sunt: Consiliul Guvernatorilor, Consiliul Executiv si Consiliul General.
Zona euro se confrunta cu un risc de incetinire a ritmului de crestere economica si de accentuare a inflatiei in 2008, ceea ce reprezinta o dilema pentru Banca Centrala Europeana (BCE) in ce priveste politica monetara.Riscurile inflationiste s-au accentuat pe fondul scumpirii petrolului si alimentelor, dar si al nivelului salariilor, a declarat comisarul european pe probleme monetare, Joaquin Almunia, in fata unui comitet al Parlamentului European.

BCE trebuie sa mentina stabilitatea preturilor, respectiv o rata anuala a inflatiei imediat sub plafonul de 2%.Uniunea Europeana a redus in aceasta luna previziunile de crestere economica in 2008 pentru cele 13 state din zona euro, de la 2,6% la "In prezent, politica BNR este in concordanta cu politica BCE. Armonizarea cu structura, normele si directivele BCE este aproape completa, in special dupa 1 ianuarie 2007. Acest fapt constituie un factor de stabilitate. Procesul de convergenta pentru adoptarea euro in 2014 va consolida coordonarea politicii monetare a BNR cu politica BCE."

Banca Centrala Europeana (BCE) a vandut, bancilor, titluri in valoare totala de 94,8 miliarde de euro, pentru a suplimenta lichiditatile din sectorul financiar.Aceasta masura vine pe fondul problemelor existente pe pietele de creditare. Titlurile au o dobanda fixa de 4% iar termenul scadent este de o zi. BCE a anuntat ca intentioneaza sa onoreze cererile din piata in proportie de 100%. In urma acestui anunt, dobanda overnight a coborat la circa 4,1%, usor peste tinta de 4% a BCE, dar cu mult sub nivelul precedent, de 4,62%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.