Legatura metalica

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.69

nivel: Facultate

Faptul ca proprietatile metalelor nu se pot explica prin extinderea teoriei legaturii chimice la retelele metalice, a condus la necesitatea fundamentarii teoretice a legaturii metalice admitand existenta unor electroni mobili in retelele metalice.Metoda legaturii de valenta aplicata structurii metalelor de catre L.Pauling (1938) considera legatura metalica ca fiind o legatura covalenta delocalizat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legatura metalica

Faptul ca proprietatile metalelor nu se pot explica prin extinderea teoriei legaturii chimice la retelele metalice, a condus la necesitatea fundamentarii teoretice a legaturii metalice admitand existenta unor electroni mobili in retelele metalice.Metoda legaturii de valenta aplicata structurii metalelor de catre L.Pauling (1938) considera legatura metalica ca fiind o legatura covalenta delocalizata. Astfel, spre deosebire de teoria gazului de electroni, in MLV se considera ca electronii sunt mobili, se deplaseaza de la un nucleu la altul, dar nu parasesc nucleele, nu au o stare de independenta (se afla in stare de rezonanta), independenta miscarii electronilor in reteaua metalica fiind limitata la directiile pe care se afla nucleele.

Astfel, delocalizarea se face pe patru directii in retelele cubic centrate intern si pe sase directii in retelele hexagonale si cubice cu fete centrate. Luand ca exemplu un metal alcalin (retea cubica centrata intern), de exemplu potasiu, fiecare atom are un singur electron in stratul de valenta, deci poate forma o singura covalenta simpla cu un atom vecin. In conditiile retelei cristaline, cand un atom este inconjurat de alt opt atomi, rezulta structuri de rezonanta sincronizate si nesincronizate. Pentru patru atomi pot exista doua structuri de rezonanta sincronizata si patru structuri de rezonanta nesincronizata, rezonanta intre cele sase structuri conducand la o mare stabilitate.

Structurile I si II reprezinta legaturi covalente obisnuite, stabilite prin perechi de electroni, realizate prin cuplarea de spin a cate unui electron de la fiecare din cei doi atomi de metal care se unesc. Structurile III - VI sunt ionice si sunt posibile numai daca metalul poseda cel putin un orbital liber in stratul de valenta, numai orbital metalic.Numarul de electroni cu care fiecare atom de metal participa efectiv la realizare legaturilor in retea a fost denumit de Pauling "valenta metalica" . La stabilirea valentei metalice trebuie sa se tina seama de existenta orbitalului metalic, fara de care nu se pot realiza legaturi in retea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.