Legatura contabilitatii financiare cu contabilitatea analitica a cheltuielilor

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.89

nivel: Facultate

Contabilitatea de gestiune se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii, avand ca obiective principale urmatoarele: calcularea costurilor; stabilirea rezultatelor si a rentabilitatii produselor, lucrarilor si serviciilor executate; intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitati, urmarirea si controlul executa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Legatura contabilitatii financiare cu contabilitatea analitica a cheltuielilor

Contabilitatea de gestiune se organizeaza de fiecare unitate patrimoniala in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii, avand ca obiective principale urmatoarele: calcularea costurilor; stabilirea rezultatelor si a rentabilitatii produselor, lucrarilor si serviciilor executate; intocmirea bugetului de venituri si cheltuieli pe feluri de activitati, urmarirea si controlul executarii acestora in scopul cunoasterii rezultatelor si furnizarii datelor necesare fundamentarii deciziilor privind gestiunea unitatii patriAZmoniale.

Pentru a conduce si a lua decizii pe termen scurt si lung, managerul unitatii patrimoniale elaboreaza si utilizeaza instrumente de asistare la adoptarea unei decizii. Un segment important al acestor instrumente il reprezinta calculatia costurilor productiei pe care se bazeaza deciziile. Valoarea deciziilor depinde, asadar, de natura si calitatea costurilor avute in vedere.

Calculatia costurilor productiei se realizeaza in cadrul unui sistem informational specific: contabilitatea analitica. Aceasta difera de contabilitatea financiara prin functionarea sa, ca si prin obiectivele pe care si le propune, desi preia cea mai mare parte a informatiilor tocmai din contabilitatea financiara.
In cadrul contabilitatii financiare exista o clasa distincta de conturi pentru reflectare consumatiunilor de valori ale perioadei curente. Este vorba de clasa a 6-a "Conturi de cheltuieli" in care consumatiunile de valori sunt structurate dupa natura lor economica.

Toate conturile din aceasta clasa colecteaza in debitul lor consumatiunile de valori care se fac in cursul perioadei de gestiune (o luna), iar in credit consumatiunile de valori care au fost deduse, intrucat apartin stocurilor sau privesc alte perioade de gestiune, dupa care restul cheltuielilor sunt considerate ca fiind consumatiuni ce urmeaza a fi suportate pe seama veniturilor perioadei. Ca urmare, acestea sunt preluate in debitul contului 121 "Profit si pierdere".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.