Lefter Popescu - caracterizarea personajului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.23

nivel: Liceu

In caracterizarea lui ,autorul foloseste mai mult mijloacele caracterizarii indirecte si analiza trairilor lui ,punand accent pe reactiile si starile lui interiore,pe gesturi,comportare,relatiile cu cei din jur dar si pe limbajul sau.

Trasaturile sale de caracter sunt prezentate si direct,de catre autor ”d.Lefter asculta dus pe ganduri”,de catre alte personaje,de exemp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lefter Popescu - caracterizarea personajului

In caracterizarea lui ,autorul foloseste mai mult mijloacele caracterizarii indirecte si analiza trairilor lui ,punand accent pe reactiile si starile lui interiore,pe gesturi,comportare,relatiile cu cei din jur dar si pe limbajul sau.

Trasaturile sale de caracter sunt prezentate si direct,de catre autor ”d.Lefter asculta dus pe ganduri”,de catre alte personaje,de exemplu capitanul Pandele”Se poate sa fii asa indiferent?”sau prin autocaracterizare” -Asa sunt eu ,galant ,cucoana !cand am chef sparg si sparg”.

Lui îi surâde ideea de a se îmbogăți pe neașteptate, deși inițial este neincrezator,pesimist în privința câștigurilor.Găsirea lozurilor devine pentru el o obsesie, fiind gata să renunțe chiar și la slujbă. După ce își amintește că a pus biletele în jachetă,iar jacheta a fost data unei chivute in schimbul unor farfurii, devine violent, brutal și intră în conflict cu toți, indiferent că e vorba de soție, de prieteni sau de dușmani.

El trece de la speranta la disperare, de la deznadejde la explozii de furie vecine cu nebunia.Se comportă astfel deoarece este suspicios și are impresia că nimeni nu dorește să devină bogat. Are și momente de generozitate.Este insa o generozitate interesată, căci oferă o parte din posibilul câștig căpitanului Pandele pentru că i-a împrumutat bani ca să cumpere biletele la loterie,iar comisarului Turtureanu pentru a-l ajuta în găsirea biletelor.

In momentul gasirii biletelor traieste clipe de fericire si satisfactie.Este bucuros ca isi poate trata seful de la egal la egal si ii inmaneaza ostentativ demisia.

Fericirea sa se transforma in disperare cand afla ca biletele erau inversate,iar visul sau de imbogatire s-a naruit.Se comporta ca un nebun jignindu-l pe bancher apoi bate din picioare,isi da palme,face un taraboi de nedescris. .

Cu toate aceste manifestari ,el este un om obisnuit,doar situatia in care se afla este una neobisnuita ca si comportamentul sau care este anormal. Situatiile in care este personajul sunt intre tragic si comic, dar autorul nu are o atitudine batjocoritoare ci de compasiune fata de acesta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.