Lefter Popescu - caracterizare

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Facultate

Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei, deoarece participa la toate momentele actiunii, iar toate celelalte personaje actioneaza in functie de comportamentul si de atitudinea lui, de relatia pe care o stabilesc cu acesta, cu cele mai multe dintre ele aflandu-se intr-un conflict temporar sau de durata .

Se hraneste cu iluzia ca s-ar putea imbogati pe neasteptate, desi i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lefter Popescu - caracterizare

Lefter Popescu este personajul principal al nuvelei, deoarece participa la toate momentele actiunii, iar toate celelalte personaje actioneaza in functie de comportamentul si de atitudinea lui, de relatia pe care o stabilesc cu acesta, cu cele mai multe dintre ele aflandu-se intr-un conflict temporar sau de durata .

Se hraneste cu iluzia ca s-ar putea imbogati pe neasteptate, desi initial se arata neincrezator in sansa de a castiga, pesimist dupa propria marturisire "Ti-ai gasit! Eu si noroc!"(autocaracterizare).El cauta biletele de loterie ratacite si oboseste, dar apoi se revigoreaza brusc, atunci cand crede ca isi aduce aminte unde a pus biletele. La vederea mormanelor de vechituri din casa chivutelor, Lefter simte o nerabdare pe care si-o stapaneste cu greu. Dezamagirea ccare il cuprinde atunci cand nu gaseste biletele in jachet, il face sa devina impulsiv si violent cu Taca "...te omor, ma intelegi? Te omor!"

Are si momente de generozitate, dar este o generozitate interesata caci ofera un anumit procent din posibilul castig comisarului pentru a face presiuni asupra tigancilor sa inapoieze biletele. Afectiv, Lefter Popescu evolueaza intre speranta si disperare si apoi de la deznadejde la explozii de furie: tipa la sotie ,sparge farfuriile, o bate pe tiganca, si-l apostrofeaza pana si pe comisarul Turtureanu.

Se intoarce la chivute, care dormeau. Asteptand, isi face un discurs prin care sa le imbuneze sa-i dea biletele spunandu-le ca le va da cincisprezece la suta daca ii dau biletele. Cand se scoala tigancile, el bate la usa si iese fata care, imediat cum il vede, striga ca iar a venit "nebunul" si domnul Lefter se pomeneste "fleasc drept in ochi, o strachina cu prune sleite", aceasta fiind o situatie tragico-comica.

Gasirea neasteptata a biletelor, dupa atata zbucium inutil, ii da o stare de extaz si fericire deplina "Toti zeii! toti au murit! toti mor ! numai Norocul traieste si va trai alaturi cu Vremea, nemuritoare ca si el". Aici el se autocaracterizeaza deoarece se crede cel mai norocos om din lume.

Fericirea tine insa destul de putin, pentru ca seriile biletelor erau inversate si atunci cand constata ca visul sau de imbogatire s-a naruit, disperarea atinge cote maxime si se comporta ca un nebun: il jigneste pe bancher, isi da palme si pumni, bate din picioare, se jeleste , face un taraboi de nedescris.

Cu toate aceste manifestari ale sale, Lefter Popescu este un om obisnuit, insa situatia in care se afla este neobisnuita si de aceea comportamentul sau nu este normal. El este o victima a hazardului.Atitudinea scriitorului nu este batjocoritoare ci-l invaluie cu multa intelegere si chiar compasiune. O alta situatie tragi-comcia este si aceea cand, dupa ce se intorc la berarie, capitanul Pandele il acuza pe Lefter de neglijenta, indiferenta si imprudenta.

Trasaturile de caracter ale personajului sunt prezentate atat direct de catre narator, de alte personaje sau de personajul insusi ori se desprind indirect din faptele, comportamentul, gandurile si framantarile sale din limbajul folosit si chiar din numele purtat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.