Lefter Popescu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 7.57

nivel: Liceu

Torturat de gandul de a nu gasi biletele la timp, el incearca sa schimbe nu reuseste, este lovit si alungat de tigancile dezlantuire. Obsedat de aceasta problema si agitat, eroul ii surprinde si pe cunoscutii lui prin nelinistea tradata de un comportament schimbat, conflictual, asa cum observa chiar comisarul Turtureanu : ‘De mare belea mi se pare ca m-ai dat, nene Popescule, cu ipohondriile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lefter Popescu

Torturat de gandul de a nu gasi biletele la timp, el incearca sa schimbe nu reuseste, este lovit si alungat de tigancile dezlantuire. Obsedat de aceasta problema si agitat, eroul ii surprinde si pe cunoscutii lui prin nelinistea tradata de un comportament schimbat, conflictual, asa cum observa chiar comisarul Turtureanu : ‘De mare belea mi se pare ca m-ai dat, nene Popescule, cu ipohondriile dumitale’

Somat sa se intoarca la minister pentru a nu-si pierde slujba,Lefter este inspaimantat de amenintarile sefului.Cautand dosarul cerut, eroul descopera biletele in sertarul biroului.Dupa cateva zile de suferinta si deznadejde, el traieste cateva clipe de fericire, perspectiva minunata a imbogatirii il determina sa ia hotararea de a rupe definitiv legatura cu viata lui de slujbas umil.Printr-o scrisoare ironica isi inainteaza demisia se se rasbuna, crede el, pentru viata de pana acum, plina de umilinta si neajunsuri.Simte satisfactia de a-si umilit macar o data seful care ul ingenunchease atata vreme.

Descoperind insa ca visul i s-a naruit definitiv prin festa pe care destinul i-a jucat-o, eroul isi pierde ratiunea.Comportamentul lui seamana cu aceea a unui om lipsit de discernamant, innebunit de disperare.Trecand de la uluire la furie, de la deznadejde la violenta, Lefter Popescu il jigneste pe bancher si arata prin gesturile sale ca si-a pierdut controlul, ca nervii sai intinsi la maximum atatea zile au cedat.

Personajul este de nerecunoscut : ‘a-nceput sa se jelesca, sa se bata cu palmele peste ochi si cu pumnii in cap si sa tropaie din picioare, facand asa un taraboi…’’ Acest om obisnuit, simplu functionar, orbit de iluzia unei imbogatiri neasteptate, nu poate rezista perspectivei de a-si vedea visul naruit. Lefter Popescu este victima hazardului, care a hatarat ca el sa ramana un mare ghinionist si un om simplu, asa cum a fost toata viata.

Trasaturile personajului sunt prezentate direct de catre autor, de alte personaje(comisrul Turtureanu, capitanul Pandele) sau de personajul insusi, ori se desprind indirect din actiune, din comportamentul, gesturile, felul de a vorbi, gandurile lui si relatiile acestuia cu celalate personaje.

Soarta trista a lui Lefter Popescu nu este infatisata cu ironie de autor, ci mai mult cu intelegere si compasiune.Nuvela are accente aparent comice, in realitatea este drama tulburatoare a unui om simplu coplesit de soarta potrivnica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.