Lectura - act subiectiv - rational

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Facultate

Lectura o definesc ca fiind corelatia dintre discurs si semnificatiile atribiute de catre lector acestuia. Ele sunt adevaruri personale.
In cele ce urmeaza voi prezenta procesul lecturii inteles ca socializare si cum se construieste prin intermediul acesteia filosofia unitara a individului. In prima faza este un act irational, adica nu exista un principiu de selectie a cartilor, observabil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lectura - act subiectiv - rational

Lectura o definesc ca fiind corelatia dintre discurs si semnificatiile atribiute de catre lector acestuia. Ele sunt adevaruri personale.
In cele ce urmeaza voi prezenta procesul lecturii inteles ca socializare si cum se construieste prin intermediul acesteia filosofia unitara a individului. In prima faza este un act irational, adica nu exista un principiu de selectie a cartilor, observabil in cadrul interviurilor, mai ales atunci cand intervievatii sunt intrebati care au fost primele carti citite, iar acestia ne raspund ca au fost povestile.

Insa, se pot identifica motivatii prin care se urmareste justificarea unei normalitati generale. Una dintre acestea este faptul ca exista carti care isi au varsta lor, prin intermediul carora se faciliteaza intelegerea altora cu grad mai mare de dificultate: "...nu citesti... o carte de povesti, nu stiu daca poti citi [...] si intelege un roman de razboi. [...] treci ca pe niste scari asa... si gradual ca altfel..." (Elena Tiu)

Luca Eugen ne spune ca cititul reprezenta o practica familiala, ceea ce a facut ca el insusi, prin socializare, sa-si insuseasca acest habitus:"Am avut in familie o atmosfera care ne-a stimulat inca de mici in privinta asta." Un argument asemanator se intalneste si la Peli Francisc, dar acesta ne descrie si modul de stimulare:"...frate-meu citea foarte mult. Avea obiceiul sa-mi povesteasca seara... Si la un moment dat... a intrerupt o povestire... n-a mai vrut sa-mi zica mai departe pana a doua zi dimineata cand mi-a pus cartea in mana cu semnul de carte deschis pana unde mi-a povestit..."

In acest stadiu lectorul isi insuseste primele cunostinte despre lumea a treia, are o atitudine pasiva, nu intervine asupra informatiilor acumulate, iar alegerea este data de o forta exterioara Sinelui, dar care nu este simtita ca fiind constrangatoare.In faza urmatoare scoala preia rolul familiei, insa in cazul unora aceasta reprezinta primul stadiu: "...am citit de la scoala primara, povesti, lucruri marunte asa, dar ca si literatura abia de prin clasa a sasea, a saptea - asta insemnand in jur de 13 ani." (Reit Valeria) Programa scolara va constitui una dintre sursele de identificare a cartilor, dar nu intotdeauna acceptata: "Nu imi placeau, [...] atunci cand lucrul era impus [...] parea disecat la rece si atunci parea ca obligativitate."

(Elena Tiu) sau se adopta un comportament conformist, doar pentru a-si putea salva spatiul privat: "In primul rand din programa scolara pentru ca era obligatoriu ...imi puteam permite sa mai citesc si in afara de programa scolara." (Dan Cazacu).In aceasta perioada campul de optiuni se largeste. Comportamentul de cautare este exploratoriu, in care nu se intrezareste un criteriu de selectie: "...am citit foarte mult... la inceput absolut la intamplare." (Elena Tiu).

Tot in acest stadiu se pot regasi primele forme de individualizare prin ceea ce se lectura: "Cand erai student, trebuia in primul rand sa sochezi lumea din jur, si cel mai bine ii socai spunand c-ai citit..." (Paul Bercheanu) sau prin adoptarea unui stil de viata boem: "erau perioadele acelea, in care-ti doreai sa ai o viata spirituala, alta decat aia de elev, in care trebuia sa..." (Mircea Barsan).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.