Lectia de Eugen Ionescu - drama comica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.82

nivel: Liceu

Ea venise la profesor deoarece părinții ei doreau ca ea să-și adîncească cunoștințele, să se specializeze, fiindcă o cultură generală, oricît ar fi de temeinică, nu e suficientă în vremea noastră. Eleva vroia să ia doctoratul total.

Proseforul n-a vrut să lungească mult vorba și-a început lecția. Pentru început i-a făcut un examen sumar al cunoștințelor sale pentru a putea înțelege[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lectia de Eugen Ionescu - drama comica

Ea venise la profesor deoarece părinții ei doreau ca ea să-și adîncească cunoștințele, să se specializeze, fiindcă o cultură generală, oricît ar fi de temeinică, nu e suficientă în vremea noastră. Eleva vroia să ia doctoratul total.

Proseforul n-a vrut să lungească mult vorba și-a început lecția. Pentru început i-a făcut un examen sumar al cunoștințelor sale pentru a putea înțelege nivelul la care este eleva și la ce să lucreze mai aprofundat cu dînsa. Încep cu aritmetica.

Eleva însă nu știa nici măcar adunarea și scăderea. Profesorul încearcă să-i explice, însă la un moment dat înțelege că e inutil și îi predă elementele lingvisticii și ale filosofiei comparate. Profesorul îi explică diverse teorii din lingvistică. Eleva se plictisește tot mai mult, apoi din ce în ce mai des se plînge de faptul că o doare măseaua, însă profesorul o neglijează și își continuă lecția. Spre final devine tot mai iritat de absența fetei și de faptul că-l întrerupea mereu spunîndu-i că o doare măseaua.

Spre final profesorul vrea s-o învețe toate traducerile cuvîntului „cuțit”. Punînd eleva să repete într-una cuvîntul “cuțit”, după mai multe repetări, profesorul o ucide, lovind-o cu cuțitul de două ori. După ce a omorît-o, își spune că Eleva era o putoare și că a meritat-o, apoi se prăbușește pe scaun și după cîteva clipe realizează brusc gravitatea faptei sale și începe a se agita.

Își cheamă servitoarea. Din cuvintele ei înțelegem că această fată era cea de-a patruzecea victumă în ziua respectivă, și că așa se petrece în fiecare zi. Servitoarei însă i se face milă de profesor și îl ajută, spunîndu-i că o vor îngropa împreună cu celelalte treizeci și nouă de fete.

Drama se termină cu venirea unei noi eleve, ce trebuia să aibă prima sa lecție cu profesorul. Servitoare o invită în camera profesorului...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.