Lectia Baudelaire

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Facultate

Poet al ambivalentelor absolute, firea lui se zbate intre pietate si satanism, intre inocenta si damnatie, intr-un univers al dualismului in care spiritul si materia, binele si raul isi pierd identitatea. Suferind de un soi de rau de luciditate, poetul se gaseste permanent in fata judecatii de apoi, atras in egala masura de rai si de iad, fulgerat in acelasi timp de Dumnezeu si de Satana. Se manif[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lectia Baudelaire

Poet al ambivalentelor absolute, firea lui se zbate intre pietate si satanism, intre inocenta si damnatie, intr-un univers al dualismului in care spiritul si materia, binele si raul isi pierd identitatea. Suferind de un soi de rau de luciditate, poetul se gaseste permanent in fata judecatii de apoi, atras in egala masura de rai si de iad, fulgerat in acelasi timp de Dumnezeu si de Satana. Se manifesta nu numai dualitatea naturii interioare, ci si reprehensiunea fata de mediocritatea pragmatica a civilizatiei timpului. George Calinescu observa: "Baudelaire e un romantic, abatut intre real si ideal, un om care, prin urmare, isi cauta refugiul in utopie".

Personalitate complexa, uneori contradictorie, poetul dezvaluie experiente plurale ale modernismului: clarobscurul, evazivul, forta adancului, reveria, evanescenta, agonia vaporizarii, existenta in memorie, asaltul inaccesibilului, parfumul ca mesager inefabil prezent/absent, eruptiile spectrelor de semne, de simboluri, invizibilul prezent, revelator, transparenta sensibila, deschizand noi limbaje, expansiunea spiritului spre paradisuri (artificiale), betiile ratiunii si ale moralei. Eliberarea abisalitatilor este urmarea unui proces de denarcisizare, o apocalipsa a oglinzilor, de intoarcere la geneza. Astfel, satanismul, uratul apar, in mod paradoxal, ca o exorcizare a frumosului.

Uimitoare este viziunea semiotica a universului, ca limbaj generalizat, "padure de simboluri", "repertoriu al tuturor metaforelor", "hambar de imagini si semne". Corespondentele sustin principiul poetic al lumii: "La Nature est un temple ou de vivants piliers/Laissent parfois sortir de confuses paroles;/L'homme y passe a travers des forets de symboles/Qui l'observent avec des regards familiers.//Comme de longs echos qui de loin se confondent/Dans une tenebreuse et profonde unite,/Vaste comme la nuit et comme la clarte,/Les parfums, les couleurs et les sons se repondent". Ideea aparuse si la Swedenborg.

Lumea capata dimensiuni de expresivitate infinite, intr-o simultaneitate iscoditoare si comunicationala, un mediu in intregime spiritualizat, dar familiar. Astfel, poetului i se reveleaza existenta unui logos universal, eul se disemineaza, este angrenat intr-un concert nesfarsit. Nu mai este vorba de o oglindire imagistica a autorului, ci de o oglindire comunicationala infinita. Corespondentele lumii deschid toate limitele poeziei. Totusi, poezia nu-si pierde caracterul cosmic, de armonie si ordine, pentru ca Baudelaire este un vizionar riguros, care a inteles ca la capatul oricarui delir se afla o geneza, adica o ratiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.