Leasingul - un instrument modern de investitii si finantare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Formele principale ale contractului de leasing
Literatura de specialitate internationala distinge doua categorii de contracte de leasing :
Contracte de leasing operational ;
Contracte de leasing financiar ;

A.Contracte de leasing operational
Sub denumirea de leasing operational intra contractele de scurta durata pentru cedarea in folosinta (intrebuintare)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Leasingul - un instrument modern de investitii si finantare

Formele principale ale contractului de leasing
Literatura de specialitate internationala distinge doua categorii de contracte de leasing :
Contracte de leasing operational ;
Contracte de leasing financiar ;

A.Contracte de leasing operational
Sub denumirea de leasing operational intra contractele de scurta durata pentru cedarea in folosinta (intrebuintare) a obiectelor de leasing, in care partile contractante prin respectarea unei perioade (durate) stabilite au dreptul de reziliere a contractului.Dreptul de reziliere a contractului poate fi convenit, sau sa intervina oricand, numai dupa trecerea unui timp stabilit in clauza de contract.

In cazul leasingului operational riscul afacerii de leasing este preluat de catre locatorul de leasing. Din cauza riscului investitional astfel de contracte se incheie numai pentru bunuri economice unde conditiile obiectului de leasing permit dupa rezilierea contractului imediat contractarea acestuia cu alti utilizatori de leasing (de exemplu : contractele de leasing operational in domeniul automobilelor, instalatiilor telefonice etc.).

Contractele de leasing operational sunt considerate contracte de inchiriere, intrucat conform clauzelor acestui contract in spatele acestor afaceri sta ideea ca acelasi obiect, in conditiile unei perioade relativ scurte de functionare, va sta la dispozitia de folosire a mai multor utilizatori pentru intervale de timp nelimitate.

B.Contracte de leasing financiar
Contractele de leasing financiar difera de contractul de leasing operational in primul rand prin faptul ca in cazul acestuia partenerii contractuali (locatorul si utilizatorul de leasing) stabilesc durata de baza a contractului cu caracter nereziliabil.Aceasta durata de baza trebuie in toate cazurile sa fie mai scurta decat durata de folosinta obisnuita de exploatare conventionala a obiectului de leasing.

La contractul de leasing financiar riscurile de investitii si de valorificare a obiectului de leasing la valoarea reziduala revin, revin in general, utilizatorului de leasing in functie de formele de contract si de precizarile din clauzele acestora. Pe piata mondiala cele mai multe contracte de leasing incheiate sunt cele financiare, care au o dura de valabilitate indelungata, intre 3 si 7 ani.Contractele de leasing financiar difera intre ele din punct de vedere al subgrupelor si formei contractului incheiat dupa diferite criterii .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.