Le Corbusier - 1887-1965

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.65

nivel: Liceu

Casa Citrohan ( aceasta denumire este raportata la industria de automobile si la fabrica Citroen), este gandita a fi realizata in serie si reflecta elementele esentiale ale viitoarei sale orientari.
,,Trebuie sa creem mentalitatea de a produce in masa. Mentalitatea de a locui in case produse in masa. Mentalitatea de a concepe case produse in masa.'' Le Corbusier subliniaza insa primordialit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Le Corbusier - 1887-1965

Casa Citrohan ( aceasta denumire este raportata la industria de automobile si la fabrica Citroen), este gandita a fi realizata in serie si reflecta elementele esentiale ale viitoarei sale orientari.
,,Trebuie sa creem mentalitatea de a produce in masa. Mentalitatea de a locui in case produse in masa. Mentalitatea de a concepe case produse in masa.'' Le Corbusier subliniaza insa primordialitatea unor aspecte si valori morale si estetice pe care arhitectura, identificata cu arta in nenumarate randuri, trebuie sa le indeplineasca in mod obligatoriu.

Daca este vorba despre o masina - Masina de locuit - ea trebuie inteleasa, in viziunea arhitectului, drept o ,,masina a fericirii''.
In proiectul pentru Vila Savoye de la Poissy se reflecta in totalitate principiile arhitectului, care s-au constituit in jaloane importante ale operei sale si nu numai:In toate proiectele sale arhitectul pune accent pe perceperea spatiului in miscare. A tratat problemele de arhitectura in permanenta legatura cu cele ale urbanismului. ,,Arhitectura exista in cel mai mic obiect aflat in casa, pe strada, in oras si inca dincolo de acesta.''

S-a implicat in realizarea nenumaratelor studii si propuneri pentru sistematizarea multor orase, printre care:Alger, Zurich, Barcelona, Anvers, New-York.Le Corbusier a incercat sa surprinda ,,legatura dintre prezenta umila a omului si locul sau de ruga si reculegere'', prin proiectul sau pentru Biserica de la Rochamps, in 1952. Aceasta a fost amplasata pe un sit unde, de milenii, fusesera inaltate altare care, de-a lungul timpului, au fost mereu distruse.

Ideea sa a fost aceea a promovarii unui dialog intre om si natura si pentru aceasta a cautat in ambianta o anumita compunere a formelor. Constructia are trei turnuri clopotnita, inspirate din casele taranesti; ferestrele sunt neregulate iar desenele si inscriptiile votice au fost realizate chiar de el. Pardoseala urmeaza inclinatia solului natural, coborand spre altar. ,,Rochamp este o sinteza intre pictura, sculptura si arhitectura.'' Indiferent de numarul mare de pelerini veniti pentru slujba tinuta in aer liber, aceasta constructie nu este o ,,masina ne rugaciuni - ci o mareata piesa de sculptura ce constituie marturisirea unei sensibilitati cu totul particulara''.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.