Lavazza - studiu de marketing

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.45

nivel: Facultate

Abordarea acestei teme reprezintă găsirea unor răspunsuri la problema managerială cu care se confruntă firma Ies Caffe Espresso System și anume dacă să introducă pe piața din România în zona de vest, în viitorul apropiat o nouă modaliatate de cumpărare a cafelei, băuturilor răcoritoare și produselor snack prin intermediul automatelor Cosmo Snak. Automatele Cosmo snack sunt destinate amplasări în l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lavazza - studiu de marketing

Abordarea acestei teme reprezintă găsirea unor răspunsuri la problema managerială cu care se confruntă firma Ies Caffe Espresso System și anume dacă să introducă pe piața din România în zona de vest, în viitorul apropiat o nouă modaliatate de cumpărare a cafelei, băuturilor răcoritoare și produselor snack prin intermediul automatelor Cosmo Snak. Automatele Cosmo snack sunt destinate amplasări în locurile publice cum ar fii : gări, spitale, școli, chiar și în incinta culuarelor firmelor de mari dimensiuni.

Decizia ce trebuie luată la nivelul managerila reprezintă o hotărâre foarte grea penrtu managerii firmei în cazul în care aceștia nu dispun de informațiile necesare și în cazul în care există limite ale unui buget prestabilit. În întâmpinarea acestei probleme s-a realizat prezentul studiu, care analizează percepția consumatorilor și atitudinea lor față de cafeaua Lavazza..

Cap. I: CONCEPTUL DE MARKETING
1.1. Abordarea managerială a marketing-ului

O primă abordare managerială a marketingului o constituie Abordarea macroeconomică, care îți are ăncepturile ăn universitățiile americane la începutul deceniului al doilea al secolului al XX- lea, conturându-se două cerințe:
- curentul instituțional
- curentul funcționalist

Aceste abordări sunt de tip discriptiv, fiind lipsite de o orientare managerială. Marketingul era privit ca un set de procese economice și sociale, acordându – se o atenșie redusă activitățiilor și responsabilitățiilor manageriale în domeniu. O altă abordare a marketingului este abordarea managerială care a dobândit relevanță și realism într-un mediu caracterizat de o creștere a intensității concurențiale, punând accentul pe analiză, planificare, implementare și control.

Marketingul a fost larg acceptat ca o „funcie de graniță care activează, orientează și coordonează schimbul de bunuri și servicii dintre întreprindere și piețele sale de desfacere, în scopul de a favoriza intergrarea sistemului întrepriderii în sistemul ambiental și care permite, în condiții de rentabilitate satisfăcătoare și de risc acceptabil, realizarea obiectivelor intreprinderii” (Ferrero 1989).

Având în vedere nivelul marketingului strategic se face distincția între marketingul strategic și marketingul operațional prin:
- Marketingul operațoinal în care se include implemenzarea strategiei de marketing
- Marketingul strategic în care se include reflexia și planificarea strategică la nivelul întreorinderii, al D.A.S. și funcșional;

1.2. Etape în evoluția marketingului
Teoria și practica de marketing au cunoscut o evoluție extrem de rapidă, mai ales în ultimile 3-4 decenii, în care incidențele revoluției științifico-tehnice sunt receptate în toate domeniile și cu prioritate în domeniile nou apărute. Evoluția marketingului poate fi astăzi privită prin prisma unui șir de etape succesive, care au marcat procesul de receptare în plan ideatic a dezvoltării practice a acestuia. Deși în rândul specialiștilor există, cu privire la periodizarea evoluției marketingului, mai mlte puncte de vedere, cel care s-a impus printr-o largă recunoaștere, deoarece evidențiază caracteristica esențială a fiecărei perioade, aparține lui Robert Bartels (Development of marketing thought, a brief history, în vol. Science in marketing, John Wiley & Sons Inc. New York, London)

Kotle (1997) este de părere că principalele etape ale evoluției matketingului sunt:
- Orientarea spere producție ;
- Orientarea spre produs;
- Orientarea spre vânzare;
- Orientarea spre marketing;
- Orientarea spre marketingul social.

1.2.1. Orientarea spre producție
Orientarea spre producție are la bază iopteza conform căreia consumatorul alege acel produs care are un preț redus. Eforturile se concentrează asupra creșterii eficienței producției și a distribției.

Această orientare este adecvată în două situații:
- Când cererea pentru un produs depășește oferta;
- Când prețul produsului este ridicat din cauza costurilor mari de producție.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.