Latinitate si Dacism

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.46

nivel: Liceu

Ei bine, aceste studii nu au fost īntotdeauna obiective, iar rezultatul lor nu a fost de fiecare dată apropiat de adevăr. De ce? deoarece originile nationale reprezintă un subiect de interes pentru majoritatea populaţiei oricărui popor, iar dacă ai găsit un subiect de interes general, poţi cu uşurinţă să manipulezi masele.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Latinitate si Dacism

Ei bine, aceste studii nu au fost īntotdeauna obiective, iar rezultatul lor nu a fost de fiecare dată apropiat de adevăr. De ce? deoarece originile nationale reprezintă un subiect de interes pentru majoritatea populaţiei oricărui popor, iar dacă ai găsit un subiect de interes general, poţi cu uşurinţă să manipulezi masele.Astfel, originile poporului au variat īntre daci şi romani, īn funcţie de interesele politice ale perioadei respective.


Dacă intelectualitate pleda pentru o latinitate totală a limbii romāne īn secolele VII-X, īn perioada comunistă s-a pus accentul pe originea preponderent dacă a poporului romān. Această īnclinare īntr-o direcţie sau alta a originilor unui popor nu este deloc īntāmplătoare. Indiferent dacă susţinem că suntem mai mult romani sau mai mult daci, o facem pentru a ne identifica nu cu un nume, ci cu anumite calităţi ale unei civilizaţii de mult apuse, cum ar fi: vitejie, bogăţie sau erudiţie.


Deşi este tentant să ne māndrim, cānd cu originea dacică, cānd cu cea romană, trebuie să recunoaştem că nu suntem nici, daci, nici romani, ci suntem mai mult daci, din punct de vedere al rasei şi al obiceiurilor şi romani din punct de vedere lingvistic. Dar cărui fapt se datorează acest lucru? Oare nu ar trebui sa fim jumătate daci şi jumătate romani din toate punctele de vedere? Ei bine, NU! Pentru a īnţelege cāt mai bine de ce suntem urmaşi ai dacilor şi ai romanilor, trebuie să īncepem cu o analiză istorică.


Dacii sunt cunoscuţi ca ,,Cei mai īnţelepţi şi mai viteji dintre traci" īncă din timpurile lui Herodot. Neamul tracilor (popor de origine indo-europeană) era deosebit de numeros, numărul său fiind comparabil cu cel al indienilor. Istoricii antici susţin că, dacă tracii nu ar fi atāt de īnvrăjbiţi unii īmpotriva altora, ei ar fi fost cel mai puternic popor al istoriei. Din scrierile lui Herodot, aflăm că dacii erau agricultori, plugari, păstori, viticultori, apicultori, dar şi olari, fierari, medici, constructori şi războinici deosebit de iscusiţi.


Izvoarele arheologice susţin toate aceste afirmaţii. Primele contacte ale romanilor cu dacii s-au produs, cel mai probabil, după cucerirea Greciei de către romani şi transformarea Dobrogei de azi īn provincia Moesia.


Īn momentul īn care au Dacia a fost cucerită de către romani, civilizaţia autohtonă era una īnfloritoare din toate punctele de vedere. Dacii aveau o religie bine structurată pentru perioada respectiva, o medicină şi o economie bine pusă la punct, astfel se puteau considera independenţi de celelalte popoare, ba mai mult decāt atāt, ei făceau exporturi. Astfel, deşi principiile romane au fost impuse după cucerire, populaţia autohtonă nu a fost pregătită să le asimileze īn totalitate, astfel s-a format o simbioză īntre cele două culturi, simbioză care a avut ca rezultat nu un popor dacic, nici unul roman, ci un popor cu totul şi cu totul nou: poporul romān.


Din punct de vedere al rasei, romānii sunt prea puţin ,,romani" deoarece coloniştii aduşi īn Dacia după cucerire nu erau de origine latină, cei mai mulţi fiind dalmaţi, moesi sau din alte provincii ale Imperiului. Īnsă limba pe care o vorbim este īn mare parte latină. Limba romānă a importat din latina vulgară sau comună nu numai o mulţime de cuvinte, ci şi structura gramaticală specifică acestei limbi. Limba dacă a avut o influenţă destul de mică asupra limbii romāne, doar 170 de cuvinte fiind recunoscute oficial ca fiind de origine dacă. De asemenea, limba romānă conţine numeroase cuvinte de origine slavă, turcă sau franceză.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.